Vjesnik: 29. 01. 2002.

Mađarski tisak: Hrvatska i dalje za političke interese žrtvuje gospodarske

BUDIMPEŠTA, 28. siječnja - »Mađarska želi pružiti Hrvatskoj pomoć na putu u europske integracije, jer je i Budimpešti u interesu da Zagreb što prije postane punopravnim članom EU-a i NATO-a«, piše u ponedjeljak mađarski dnevnik Magyar nemzet o prošlotjednom posjetu mađarskog premijera Viktora Orbana Hrvatskoj.

Magyar nemzet dodaje da će Hrvatskoj u budućnosti dobro doći jedan »strateški partner« kao što je Mađarska, s kojom nema međusobno isključive interese. Budimpeštanski dnevnik, međutim, primjećuje da je višestranačka hrvatska koalicija i dalje sklona iz vida izgubiti gospodarske za račun političkih interesa.

Magyar nemzet dodaje i to da u hrvatskom javnom životu još uvijek postoje zapreke pri razjašnjenju činjenice kolike bi koristi imala Hrvatska iz »strateškog partnerstva s Mađarskom«. »Za to je najbolji primjer činjenica da je dosad samo mađarska strana naglašavala strateško partnerstvo, dok se s hrvatske strane to moglo čuti samo tijekom posjeta premijera Orbana«, komentira list.

Mađarski dnevnik Nepszabadsag, blizak oporbenoj Mađarskoj socijalističkoj partiji, u svom komentaru u ponedjeljak kritizira Viktora Orbana zbog težnje za stvaranjem bliske suradnje s Hrvatskom. Prema komentaru tog lista, »Hrvatska je jedina zemlja u regiji prema kojoj mađarski premijer može igrati regionalnu silu«. Nepszabadsag dodaje da Hrvatska, doduše, bolje stoji od većine baltičkih i balkanskih zemalja koje čekaju na ulazak u NATO i EU, ali prilikom proširivanja tih asocijacija ne dolazi u obzir jer na sebi nosi pečat postjugoslavenstva. »Zato je Hrvatskoj potreban netko tko će je podržati«, piše budimpeštanski dnevni list i dodaje da je Mađarska prvi glasnogovornik »hrvatske stvari«. (Hina)