Slobodna Dalmacija: 29. 01. 2002.

NASTAVLJENO SUĐENJE tzv. GOSPIĆKOJ SKUPINI

Svi optuženi: Nismo krivi

Tihomir Orešković je za vrijeme suđenja najavio štrajk glađu i odbijanje medicinskog tretmana n Optuženi su negirali točke iz optužnice, a Orešković je svoj odgovor potkrijepio i dizanjem obiju ruku u zrak uz riječi: "Moje su ruke čiste"

Piše: I. CELEVSKA

RIJEKA — Premda je i u ponedjeljak ročište počelo Oreškovićevim zahtjevom za izuzećem sutkinje Ike Šarić i predsjednika Županijskog suda Veljka Miškulina, nakon jednosatne stanke suđenje gospićkoj skupini optuženoj za ratni zločin je nastavljeno čitanjem optužnice, odnosno započinjanjem glavne rasprave.

Obrazlažući zahtjev za izuzećem, prvooptuženi Tihomir Orešković je rekao da sutkinja nije dopustila zatvorskom liječniku izdavanje potvrde o njegovu zdravstvenom stanju zbog čega mu je od listopada uskraćena plaća koju dobiva od MORH-a. "Time je ugrozila egzistenciju moje obitelji pa tražim i da joj se ukine sudački imunitet jer namjeravam protiv nje podići tužbu, a žalit ću se i međunarodnim sudovima i institucijama", rekao je Orešković pojasnivši da se sutkinjina netrpeljivost prema njemu ogleda i u činjenici da je istu potvrdu drugooptuženi Ivica Rožić dobio bez problema. Imao je primjedbe i na način vođenja zapisnika te je nakon njegova istupa sutkinja prekinula postupak na sat vremena.

Kada je raspravno vijeće odbilo zahtjev, postupak je nastavljen uzimanjem osobnih podataka optuženika, što je Orešković iskoristio za najavu štrajka glađu i odbijanjem medicinskog tretmana od toga trenutka.

U opširnoj optužnici koju je zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Doris Hrast čitao oko sat vremena, stoji da su Tihomir Orešković kao tajnik Kriznog štaba, Mirko Norac Kevo kao zapovjednik 118. brigade, Milan Čanić kao njegov zamjenik, Stjepan Grandić kao zapovjednik II. bataljuna i Vojarne u Perušiću te Ivica Rožić kao niži časnik HV-a u razdoblju od 14. do 25. listopada 1991. godine, u Gospiću sudjelovali u organiziranju i ubijanju 42 civila srpske i hrvatske nacionalnosti, prekršili odredbe međunarodnih konvencija o zaštiti civila u vrijeme rata i tako počinili ratni zločin.

Orešković, Norac Kevo i Čanić optuženi su da su na sastanku održanom 14. listopada naredili likvidaciju najmanje deset civila zatočenih u vojarni u Perušiću, organizirali njihov prijevoz do Pazarišta i tamo ih zajedno s još nekoliko pripadnika HV-a ubili. Pogubljenje je započeo Norac Kevo izdvojivši jednu ženu iz skupine i potom je ubio, a nastavio je i s tri neuspješna pokušaja da ubije jednoga muškarca iz skupine koji je molio milost, ali je metak zapeo u cijevi. To je bio znak ostalima za početak paljbe.

Stjepan Grandić optužen je zato jer je poslušao naredbu iste trojke da 18. listopada organizira na Lipovoj glavici likvidaciju dvadesetak civila zatočenih u vojarni, a Ivica Rožić je također slušajući naredbe istih nalogodavaca sudjelovao s još trojicom maskiranih osoba u nasilnom odvođenju iz Karlobaga i pogubljenju trojice muškaraca na Velebitu odnosno mjestu Crni dabar.

U obrazloženju optužnice, među ostalim, stoji i da je sa svim događajima naknadno bio upoznat i pokojni predsjednik Tuđman te da je zatražio da se sve ispita i utvrde i kazne krivci, ali to nije nikada provedeno.

Orešković je na pitanje sutkinje je li razumio optužnicu odgovorio da nije jer je taj tekst samo ambalaža za zamatanje odgovornosti drugih ljudi koji bi trebali sjediti na optuženičkoj klupi. Sutkinja mu je još jednom pročitala činjenični opis iz optužnice nakon čega je on ipak rekao da je sve razumio, ali da se u njoj govori o ljudima koje nikada nije ni vidio ni čuo. Na pitanje osjeća li se krivim, odgovorio je niječno kao i ostali optuženi, ali je on svoj odgovor potkrijepio i dizanjem obiju ruku u zrak uz riječi: "Moje su ruke čiste."

Suđenje se nastavlja u utorak provođenjem dokaznog postupka.