Novi list: 29. 01. 2002.

Memorandum Freundlich

Piše: Jelena LOVRIĆ

Šef HDZ-a Ivo Sanader morao je oprati ruke od svoje zamjenice Maje Freundlich. Ona je krstareći po dijaspori, u dalekoj Americi izrekta takve stvari da se i notorni Vladimir Šeks osjetio potrebnim ograditi, tvrdeći da su to njeni osobni stavovi a ne službena politika HDZ-a.

Dakle, čelnica HDZ-a najavila je da će oni, kad se ponovo vrate na vlast, suditi predsjedniku Mesiću jer ga smatraju izdajicom domovine i generala, a ni Račanu neće biti lako, jer je, po njoj, nepopravljivi komunist, prevarant i krvnik i bit će pozvan na odgovornost. Izložila je i program za stvaranje velike Hrvatske; cilj je, kaže, okupiti Hrvate iz Hrvatske, BiH, Boke Kotorske i Vojvodine. Slično je velikosrpski Memorandum vidio ujedinjavanje svih srpskih zemalja, inspirirajući Miloševićeve ratne pohode. Maji Freundlich to je program kojim se ona kani kandidirati za predsjednicu HDZ-a.

U stranačkoj središnjici sada tvrde da ona ne izražava stavove stranke, ali više od toga nisu spremni učiniti. Kao, razgovarat će s njom čim se vrati u Zagreb i znat će “naći pravi odgovor”. Uobičajena prepiranja i previranja u HDZ-voj vreći rogova pred skori su sabor stranke i stranačke izbore osjetno pojačana. Žešča je izborna kampanja očekivana i sasvim legitimna u svakoj stranci gdje se za čelna mjesta natječe više pretendenata.

Ali u HDZ-u ne odlučuje se samo o tome tko će voditi stranku u narednom periodu. Birajući čelne ljude, HDZ će odlučiti i o svome budućem profilu. Stranka je na velikom raskrižju, pred velikom odlukom kojim će putem krenuti. Sanader HDZ pokušava upristojiti, jer zna da se samo na taj način može preporučiti kao partner evropskim konzervativnim strankama. Da bi se mogao vratiti na vlast potrebna mu je međunarodno ovjerena demokratska legitimacija. Zato povodom Majinih američkih eskapada tvrdi da scenariji koji bi HDZ htjeli prikazati kao uzdanicu ekstremizma i radikalizma - neće proći.

Ali i sam će ponekad posegnuti za desnilom, navodno samo zato jer dobro zna kakva mu je raspoloženja stranačka baza. Upravo na tu, navodno, većinsku, zadrtu i neciviliziranu desnicu u HDZ-u računa ona druga frakcija koja se bori za prevlast u stranci. Svojim mračnim ideološkim govorom njena je perjanica sada Maja Freundlich, ili Hrvoje Hitrec, otac metafore o “zabijanlju glogova kolca u srce komunističkog vampira”. Njihov je rodonačelnik lažno svileni Ivić Pašalić.

Hrvatskoj nije svejedno kako će se HDZ profilirati. Primjeri iz tranzicijskih zemalja govore da bi klatno na idućim izborima moglo otići udesno. Neki analitičari smatraju da bi se u Hrvatskoj mogao dogoditi poljski model, što će reći smjenjivanje na vlasti desnice i ljevice. (Ove oznake, dakako, treba uzeti vrlo uvjetno, jer niti je hrvatska desnica onakva kakve su desne stranke u Evropi, niti je ljevica - evropski lijevo. Cijela stranačka scena u Hrvatskoj centrirana je više udesno.)

Zato je Hrvatskoj važno kakav će biti HDZ. Hoće li ta glavna stranka desnice postati pristojna konzervativna partija, s kojom će moći koalirati programski joj bliski HSS, pa i HSLS. Ili će u HDZ-u prevlast definitivno osvojiti ideološka, crna desnica, kojoj su jedini partneri ultra-radikalne strančice, udruge i grupacije, koje bi Hrvatsku sigurno odvele u nigdarjevo.