Vjesnik: 29. 01. 2002.

Podgrijavanje priče o uhićenju Karadžića i Mladića

MOSTAR, 28. siječnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Plakati s fotografijama Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koji su se nakon duljeg zatišja iznova pojavili na ulicama većine bosansko-hercegovačkih gradova, a na kojima se još jednom ističe nagrada od pet milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do njihova uhićenja, aktualizirali su nagađanja o mogućem Mladićevu i Karadžićevu kraju.

Nije, naravno, prvi put da u BiH »lavina kreće« kad je u pitanju Mladićeva, odnosno Karadžićeva sudbina, ali nema dvojbi da i samo spominjanje njihovih imena izaziva veliku pozornost ovdašnje i međunarodne javnosti. Ne treba sumnjati da SAD oduvijek imaju sasvim dovoljno saznanja o tomu gdje su i što rade Karadžić i Mladić. A kada tih informacija donekle ponestane, onda se SAD »poigraju« s namjenski plasiranim dezinformacijama o Karadžićevu uhićenju, kao prije nekoliko tjedana, pa onda nakon »užarenih« poziva sljedbenika i simpatizera u Karadžićevo sklonište sofisticiranom tehnologijom »suze krug« područja na kojem se Karadžić krije.

U tom kontekstu, i novi-stari plakati mogu se promatrati kao još jedna »igra«, naročito stoga što su gotovo svi mediji već obznanili gotovo do u detalje (krajnje neozbiljno za ozbiljnu akciju) sve o navodnoj operaciji »Jastreb«.

Ono o čemu se ipak može ozbiljno govoriti kad je riječ o mogućem uhićenju Karadžića i Mladića jest da će glavni posla (ako do toga dođe) sasvim sigurno odraditi američke specijalne postrojbe, a da bi iz svega mogli biti isključeni Francuzi koji su nerijetko optuživani za »progledavanje kroz prste« Karadžiću u svojoj zoni odgovornosti na jugoistoku BiH.

Neki idu pritom tako daleko da francuske časnike optužuju i za otvorenu suradnju s Karadžićem, pa čak i za navodni zajednički doček nove godine na otvorenom moru na brodu Jugoslavenske ratne mornarice?! Nadalje, moguće je da posljednja učestala razbojstva na privatnim crpkama i trgovinama u RS imaju veze s odbijanjem njihovih vlasnika da plate »reket« za Karadžićevo osiguranje, za što ponestaje novca, no ni to nije nikakva novost. Baš kao ni velika vjerojatnost da se Karadžić kreće na potezu od sela Zavajt kod Foče preko Čelebića, Vitine na granici BiH i Crne Gore do Šupljih stijena i Pljevalja, odnosno da boravi u objektima na Tjentištu, Zelengori, Vučevu, Bileći i Čajniču.

Mario Marušić