Večernji list: 29. 01. 2002.

ODBOR ZA USTAV RASPOREDIO NOVAC POLITIČKIM STRANKAMA

SDP-u iz proračuna 8,4 milijuna kuna, HDZ-u 7,5, HSLS-u 4,2

HSS predlaže dopunu Zakona o blagdanima kako bi se Sveta tri kralja vratila među neradne dane

ZAGREB - Parlamentarni Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav donio je jučer odluku kojom se političkim strankama zastupljenim u Saboru raspoređuju 27,4 milijuna kuna, koliko je za njihov rad osigurano u ovogodišnjem državnom proračunu. Prema Zakonu o političkim strankama, porezni obveznici financiraju djelovanje onih koje pošalju u Sabor, i to tako da stranka za muškog člana parlamenta dobiva 181.000 kuna godišnje, a za ženu, koja je podzastupljeni spol, po 199.000 kuna godišnje.

Najviše proračunskog novca dobiva SDP, sa svojih 45 zastupnika, od kojih je 17 žena. Njima pripada 8,4 milijuna kuna. HSLS, sa 23 zastupnika, od kojih je pet žena, dobit će 4,2 milijuna kuna, a HSS, sa 16 zastupnika, od kojih su tri žene, 2,9 milijuna kuna. Ostale stranke koalicije, koje su slabije zastupljene u Saboru, ostaju znatno ispod milijun kuna proračunskih dotacija. Tako HNS Vesne Pusić dobiva 379.000 kuna, a Kramarićev LS 722.800 kuna. Najjača oporbena stranka, HDZ, sa 41 zastupnikom, od kojih je osam žena, u financijskom je smislu uz bok Račanovu SDP-u i dobiva 7,5 milijuna kuna. Proračunske dotacije strankama bit će uplaćivane u tromjesečnim obrocima.

Odbor predlaže Saboru da ispravi pogrešku kojom su zastupnici prije tri mjeseca gotovo izazvali incident u odnosima s Vatikanom. HSS, naime, predlaže dopunu Zakona o blagdanima i neradnim danima, čime bi se Sveta tri kralja ponovno vratila na popis neradnih dana u RH. Iako se to očekivalo, HSS se nije ispričao zato što su njihovi zastupnici u listopadskoj raspravi isprovocirali kršenje sporazuma sa Svetom Stolicom.

Odbor za rad i socijalnu politiku razmotrio je prijedlog financijskog plana novoosnovanog Fonda za razvoj i zapošljavanje, u koji bi se do kraja godine trebalo za različite projekte sliti tri milijarde kuna. No, zasad je sigurno da će u Fond stići 1,1 milijarda kuna rezervirana u državnom proračunu, dok ostatak, koji se treba prikupiti prodajom državne imovine, nekih banaka, te stranim kreditima, zasad nije dokraja izvjestan.

Mladenka Šarić