Vjesnik: 29. 01. 2002.

»Velika Britanija se može smatrati suučesnikom u genocidu u BiH«

Neki smatraju da se u Simmsovoj knjizi o britanskoj ulozi u razaranju Bosne postavlja mogućnost da se Velikoj Britaniji sudi na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu zbog pomaganja u genocidu u BiH / Velika Britanija se, zbog inzistiranja na održavanju embarga na naoružanje, objektivno može smatrati suučesnikom u genocidu, no ja to tvrdim kao pravni laik, a ne sa zlonamjernim ciljem, kaže Simms

ZAGREB, 28. siječnja - Krajem prošle godine, Informativna misija francuske nacionalne skupštine priznala je odgovornost Francuske za pokolj u Srebrenici. Ujedinjeni narodi su, ranije, također došli do sličnog zaključka, barem kad je u pitanju uloga te svjetske organizacije u neuspješnosti cijele misije. Knjiga Brendana Simmsa, britanskog povjesničara i profesora međunarodnih odnosa u Centru za međunarodne odnose Sveučilišta Cambridge, »Unfinest Hour: Britain and the Destruction of Bosnia«, barem kad je riječ o brojnim recenzijama u britanskim medijima, otišla je najdalje u procjeni tadašnjeg stanja stvari u BiH. U njoj se, prema nekima, postavlja mogućnost da se Velikoj Britaniji sudi na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu zbog pomaganja u genocidu u BiH. Stoga je bilo logično da profesora Simmsa, s kojim smo pitanja i odgovore razmjenjivali elektronskom poštom, prvo upitamo za takva tumačenja knjige.

- Bojim se da su takva tumačenja moje ocjene uloge Velike Britanije tijekom ratnih događanja u BiH pretjerana. Velika Britanija se, zbog inzistiranja na održavanju embarga na naoružanje, objektivno može smatrati suučesnikom u genocidu, no ja to tvrdim kao pravni laik, a ne sa zlonamjernim ciljem.

• Francuski parlamentarci smatraju da su »odugovlačenje francuskog generala Janviera«, koji je zapovijedao UNPROFOR-om, i njegov »pogrešan sud o generalu Mladiću«, odigrali ulogu u toj drami. Vaša je knjiga još zanimljivija jer ste britanskim časnicima koji su službovali u Bosni prvi imputirali »srbofiliju«. Otkud ta impresioniranost Srbima kod britanskih generala i Francuza?

- Mnogi su britanski časnici u bosanskim Srbima vidjeli nasljednike partizanskog pokreta iz II. svjetskog rata. Također, vjerovali su da Hrvati i Bošnjaci primarno potječu od nasljednika nacističkih suradnika. Usto, oni su bili zadivljeni razvidnom (»spit and polish«) uglađenošću srpske vojske, pogotovo u usporedbi s odrpanošću Armije BiH. Uistinu je mnoštvo primjera, svjedočenja o tome, od kojih se neka prvi put objavljuju u mojoj knjizi, i koji vrlo zorno prikazuju koliko je »srbofilija« bila naglašena. U nekim slučajevima je bilo primjetno da se prijezir prema Bošnjacima izražavao rasističkim tonovima. Noel Malcolm je otkrio, opet, da se u jednoj časničkoj kantini Bošnjake nazivalo wogs (engleski pogrdni izraz za crnce, Arape ili Indijance, op.). Britanska »srbofilija« je za mnoge bila zbunjujući fenomen.

• Koliko su »balkanizaciji« ovih prostora pomogle priče o »iracionalnim vjerovanjima« ili »vječnoj mržnji« na prostorima Hrvatske, BiH, Kosova...?

- Teorija »vječne mržnje« bila je upotrebljiva zapadnim političarima i javnosti jer je omogućavala izjednačavanje svih strana u sukobu.

• Britanski stručnjak za područje bivše Jugoslavije, Marcus Tanner, u jednom je prikazu vaše knjige napisao da nakon vaše nesmiljene raščlambe britanske politike u zaraćenoj Bosni postaje jasno »zašto toliki muslimani u svijetu... imaju nepovjerenje u naše razvikane "vrednote", te zašto ih preziru«?!

- Nisam siguran da je Bosna najbolji primjer za ono što Tanner misli. Zapad je bio podijeljen i činjenica jest da su Amerikanci ranije shvatili što se događa. Međutim, sumnjam da su Bošnjaci narod koji je najnaklonjeniji Amerikancima ili bi to htjeli biti. Također ne mislim da je Zapad napustio Bosnu zbog religijskih razloga. Na kraju, vrijedi napomenuti da je katolička Hrvatska bila još izoliranija 1991. godine.

• U knjizi rabite sintagmu »konzervativni pesimizam«. Možete li je pojasniti?

- Konzervativni pesimisti vjeruju da postoje striktno određeni gabariti do kojih Velika Britanija može ili bi pak trebala djelovati. Oni su oprezni prema »poduzimanju nečega što se ne može izvršiti« i skeptični prema savršenosti svijeta. Takva uvjerenja su se razvila tijekom 19. stoljeća, kad je premijer Disraeli odbio intervenirati protiv otomanskih zločina, te u »sueskom fijasku« 1956. godine, kad su se Velika Britanija i Francuska prebacile u Egipat.

• Zašto tvrdite da general Michael Rose nije bio vojno dorastao zadatku u BiH?

- Rose je loše procijenio bosanske Srbe, posebno u Goraždu 1994. godine. U potpunosti je precijenio vojne mogućnosti Srba, kao što je sustavno podcjenjivao stvarne dosege NATO-ovih zračnih udara te Armiju BiH.

• Kakva je razlika između Michaela Rosea i njegovog nasljednika na dužnosti zapovjednika UNPROFOR-a, generala Ruperta Smitha?

- Rose je u osnovi zapovjednik taktičkih specijalnih snaga. On je imao malo iskustvo u razumijevanju konvencionalnog ratovanja. Njegova politička prosudba bila je također žalosna: nikad nije shvatio da se Srbima treba suprotstaviti prije ili kasnije. Rupert Smith, s druge strane, imao je veliko iskustvo u vođenju velikog broja trupa i političku realnost je shvatio mnogo bolje. Smith je manje nastojao biti »show man«. U knjizi je mali broj ljudi istaknut herojima, Smith je jedan od njih.

Douglas Hurd je bio i iskren i potpuno u krivu

• Zašto se bivši britanski ministar vanjskih poslova Douglas Hurd toliko protivio intervenciji u Bosni? Vaše je mišljenje da je Britanija, »upravo zbog toga, odigrala katastrofalnu ulogu u razaranju Bosne«. Neki kažu da bi njemu na nadgrobni spomenik trebalo napisati »Bosna«...

- Hurdove zamjerke intervenciji u Bosni na kraju su se svele na dva razloga.

Prvo, nije vjerovao da u vojnoj potpori vladi u Sarajevu postoji britanski nacionalni interes. Drugo, bio je uvjeren da bi vojna intervencija bila strašno skupa. On je u svojim vjerovanjima, opet, istodobno bio iskren i potpuno u krivu.

Željko Garmaz