Slobodna Dalmacija: 30. 01. 2002.

PREDSJEDNIK OPĆINSKOG SUDA U ZADRU ODBIJA PROVESTI PRESUDU

Šale pravosuđa

Umjesto da vrati sindikatu Dom sindikata, Ante Milovac je donio rješenje o uknjižbi države na tom objektu - Kakva je uloga Petra, Viktora i Nere Šale u toj sudskoj trakavici

Piše: Eduard ŠPRLJAN

Za suca bi smrtni grijeh trebalo biti izbjegavanje provođenja pravomoćne presude, a ono što se u Zadru događa u sporu oko sindikalne imovine je upravo stoga pravi pravosudni skandal. Predsjednik Općinskog suda, naime, godinama ustrajava u neprovođenju rješenja o uknjižbi sindikata na Dom sindikata iako za to postoje pravomoćna rješenja i, štoviše, donosi rješenje o uknjižbi države kao vlasnika Doma sindikata!

Nedavno traženje Vlade od glavnih sindikalnih središnjica da u najskorije vrijeme postignu dogovor o podjeli sindikalne imovine, još je jednom potvrdilo kako država nema namjeru od sindikata oduzimati imovinu kojom raspolažu. Međutim u Zadru već više od deset godina traju pokušaji Saveza samostalnih sindikata da im se omogući upis u vlasništvo zgrade Doma sindikata, a to im ne uspijeva unatoč postojanju pravomoćnih sudskih rješenja da se imovina ima upisati u zemljišne knjige! Sindikatima je zgradu htjelo oduzeti prva HDZ-ova gradska vlast, godinama je na tome ustrajavao i tadašnji državni pravobranitelj Petar Šale, a podršku su imali i u Općinskom sudu unatoč drukčijim pravomoćnim rješenjima. Današnji predsjednik Općinskog suda Zadar Ante Milovac čak kaže da nije upoznat s desetgodišnjim sudovanjem oko ovog predmeta iako je potpisnik nekoliko rješenja u ovom predmetu.

Sredinom prosinca prošle godine na adresu Saveza samostalnih sindikata u Zadru stiglo je rješenje Općinskog suda kojim se, na temelju Zakona o pretvorbi prava na društvenim sredstvima društveno-političkih organizacija, dopušta u zemljišne knjige upisati zgradu i dvorište površine 1076 četvornih metara u korist Republike Hrvatske. To je učinjeno na zahtjev Državnog pravobraniteljstva, a iznenađujuće je da je ovakvo rješenje Općinski sud donio još u siječnju prošle godine, a da je sindikat o tome obaviješten nakon 11 mjeseci. Po tom rješenju proistječe da je Općinski sud proveo zahtjev države da se uknjiži njezina imovina kojom, po tom rješenju, bespravno raspolaže društveno-politička organizacija. Međutim, kvaka je u tome što sindikat ima sve relevantne presude da je to njegova imovina, a uz to je po hrvatskim zakonima sindikat društvena, a ne društveno-politička organizacija. Čini se da na Općinskom sudu u Zadru ne znaju ili ne žele znati da se na sindikat odnosi Zakon o udrugama, a ne zakon o bivšim društveno-političkim organizacijama.

Trakavica od 1984.

Savez samostalnih sindikata u Zadru ima napismeno da je atraktivna zgrada Doma sindikata oduvijek bila samo sindikalna imovina i da zakonski pripada njima. Radi se o zgradi izgrađenoj još za vrijeme talijanske vlasti sindikalnim novcem, zgradi koja je još od 1947. godine bila uknjižena s pravom vlasništva tadašnjeg Sindikata. Zgrada je potom neko vrijeme bila u vlasništvu Općine, a rješenje o ponovnoj uknjižbi u vlasništvo Sindikata donio je Općinski sud u Zadru još 1984. godine. Isti je sud 1990. godine donio rješenje o upisu nekretnine u zemljišne knjige, s upisom prava korištenja u korist Saveza samostalnih sindikata (Rješenje Opć. suda u Zadru br. P-1429/90. od 29. 11. 1990.). Prema pouci o pravnom lijeku, na kraju ovog rješenja je konstatacija da eventualna žalba ne odgađa izvršenje. A upravo se to dogodilo! Upis u zemljišne knjige, koji bi nakon ovakvog rješenja trebao ići po automatizmu, nikako se ne provedi.

Zbog toga su se zadarski Samostalni sindikati obraćali Općinskom sudu (1992., 1996. i 2000. godine), predsjedniku tog suda i Zemljišno-knjižnom odjelu, ali bez uspjeha. Početkom 90-ih prva HDZ-ova vlast u Zadru nije uspjela deložirati sindikat iz te zgrade, a ta je namjera ostala i dalje unatoč pravomoćnim presudama. Državno pravobraniteljstvo kojim je dirigirao Petar Šale stalno je osporavalo sindikatu imovinu, ali kad nije bilo pravnih mogućnosti za sprječavanje uknjižbe, našlo se drugo rješenje. Voditelj zemljišno-knjižnog odjela na Općinskom sudu u Zadru koje godinama nije provodilo rješenje o uknjižbi sindikalne imovine bio je Viktor Šale, brat Petra Šale, a vjerojatno nije slučajno da se na prošlogodišnjem rješenju kojim bi sindikalna imovina trebala biti upisana u ZK kao državno vlasništvo uz potpis predsjednika suda Ante Milovca i potpis referenta u ZK odjelu — Nere Šale! Po tome izgleda kao da članovi obitelji Šale ne priznaju sindikatu njegovo vlasništvo jer je on po njima društveno-politička organizacija čija imovina pripada državi.

Kad smo pitali predsjednika suda Antu Milovca za komentar spora sa sindikatom, najprije je ustvrdio kako ne zna da sindikat ima pravomoćne presude za uknjižbu imovine, a potom da će se već sve riješiti na drugostupanjskom sudu i da u ovoj fazi on to ne može komentirati.

Teško je priznati pogrešku

Predsjednik Županijskog suda Benko Velčić, pak, kaže da će sindikalna tužba imati prioritet pri rješavanju, no neizvjesno je kad će spor biti okončan. Pravni zastupnik Samostalnih sindikata u Zadru Vedran Uranija, međutim, kaže da je sudu sad očito neugodno priznati veliku vlastitu pogrešku, primjenjivanje zakona koji se ne odnose na predmet i neprovođenje pravomoćne sudske presude. K tome je važno reći da Županijski sud nema što odlučivati o rješenju za uknjižbu koje Sindikat već ima, već jedino o odbacivanju rješenja Općinskog suda o uknjižbi države na sindikalnu imovinu. Sindikat je o ovom sporu oko svoje imovine i čudnim radnjama na Općinskom sudu informirao i nadležne državne institucije i ministarstva.

U Zadru se, dakle, do rješenja ove neuobičajene sudske trakavice oko sindikalne imovine još neće znati na koji će način ta imovina biti podijeljena između samostalnih sindikata, HUS-a, nezavisnih sindikata i ostalih. Izvjesno je samo da državi ne bi trebala pripasti kao imovina bivše društveno-političke organizacije jer sindikat to nije.

SINDIKATU ZABRANJENA ŽALBA!

Općinski sud odbacio je 15. siječnja žalbu Saveza samostalnih sindikata protiv rješenja o uknjižbi države kao vlasnika Doma sindikata s obrazloženjem da "žalitelj u ovom predmetu nema aktivnu legitimaciju". Odnosno da se sindikati nemaju što žaliti jer njima rješenje o uknjižbi države nije ni trebalo biti dostavljeno jer da oni nisu "stranke u predmetu"! Potpisnici ovog rješenja predsjednik suda Ante Milovac i referent ZK Nera Šale na taj način još jednom pokazuju ignoranciju prema Samostalnim sindikatima koje su očito željeli ostaviti neinformirane da su mimo njihova rješenja o uknjižbi Doma sindikata tu imovinu upisali u državno vlasništvo.