Novi list: 30. 01. 2002.

Crkvenčev “zaustavite Reuters”

Piše: Jelena LOVRIĆ

Sav blistajući od zadovoljstva i sreće, kao da je izvukao glavni zgoditak, financ-ministar Mato Crkvenac objavio je, na povratku s turneje po Europi, da je Hrvatsku zadužio za novih pola milijarde eura. Plasiranje hrvatskih obveznica proglasio je dosad najvećim uspjehom hrvatske ekonomske politike te Hrvatske u svijetu.

Pravo je značenje tog poteza: ulazak u nove dugove kako bi se mogli vratiti stari. Novim zaduženjem, koje tako raduje ministra Crkvenca, namirit će se dug nastao emisijom obveznica prije pet godina. Uvjeti pod kojima su obveznice sada plasirane mogu biti ohrabrujući, povoljniji nego prije, ali to ne mijenja činjenicu da je riječ o novoj obavezi u već preteškom kreditnom teretu od skoro 12 milijardi dolara.

Ove nikako oduševljene, dapače kritičke primjedbe ministar bi mogao smatrati vrijednim krivične prijave. Crkvenac je, naime, jučer objavio da će tužiti one koji su razglasili da Hrvatska ima problema s Međunarodnim monetarnim fondom. Tvrdi da vijesti o zategnutim odnosima s MMF-om nisu istinite te su mu pokvarile posao u Europi. Navodno je njihovo iznošenje utjecalo na cijenu plasiranih obveznica. Ministarstvo financija to smatra kaznenim djelom, pa će podnijeti kaznenu prijavu protiv onih koji su "ugrozili opće interese države".

Dakle, ministar je naredio istragu o tome tko je medijima doturao informacije. Vjerojatno će tužiti i novinare koji su ih objavili. Tako je izbrisao onu važnu razliku koja je sadašnju vlast dijelila od bivše. Matešina je vlada svojedobno čoporativno tužila jednog novinara jer je prenio analizu jedne strane agencije o strašnoj korumpiranosti tadašnje hrvatske vlasti. Crkvenac sada Račanovoj ekipi diktira isto: ubiti glasnika loših vijesti!

Dosad su se sudovima samo prijetili. Kad se prodavao HT, grmili su kako će tužiti novinare, jer su ovi, kao, svojim tekstovima Nijemcima provalili da je Hrvatska u financijskoj turbo-stisci, što je, navodno, dovelo do obaranja cijene. Kao da se takve transakcije vode na osnovu novinskih tekstova! Nedavno su se, opet, u Vladi oštrili kako će sudski goniti novinare koji su povodom potpisivanja socijalnog pakta spomenuli da uskoro slijedi redukcija radničkih prava. Crkvenčeva najava o tužbama upravo je skandalozna. Ona pokazuje da se sadašnja vlast, baš kao i bivša, protiv negativnih mišljenja i kritike kani boriti zabranama i progonom. Tako signalizira, prvo, da ne razumije posao medija, jer njihovo je da prenose javnosti zanimljive informacije i stavove, bez obzira koliko su one po vlast neugodne. Drugo, takvo držanje pokazuje potpuno nerazumijevanje demokratskih pravila igre. Umjesto da Vlada javnosti podastre svoje sporazume s MMF-om, ministri prijete tužbama onima koji ne pristaju da ih se vodi kao janje na klanje. Umjesto da sami odgovaraju za loše aranžmane, članovi Vlade pokreću sudske istrage protiv svojih kritičara. Šutnju medija i neobaviještenost javnosti o pitanjima bitnim za budućnost zemlje proglašavaju nacionalnim interesom.

Zaustavite Reuters! - tako je svojedobno jedan komunistički čelnik, nakon što je ušutkao domaće novinare, izrazio svoju čežnju za potpunim medijskim mukom. Demokracija nosi promijene: danas bi se Reuters pokušao blokirati sudskom tužbom.