Vjesnik: 30. 01. 2002.

Koliko glasova kontrolira Budiša

SANJA KAPETANIĆ

I SDP ima svoje limite i ne želi po svaku cijenu biti na vlasti kao zadnji čuvar koalicije, poručio je u ponedjeljak predsjednik Vlade i SDP-a Ivica Račan predsjednicima HSLS-a i HSS-a, koji su u posljednje vrijeme više (Zlatko Tomčić) ili manje (Dražen Budiša) uvijeno zatražili više moći.

Gdje je granica Račanova strpljenja? Ma koliko to pitanje bilo važno i zanimljivo, važnije je znati što bi koja od stranaka petorke dobila s prijevremenim izborima. Činjenica je da u Hrvatskoj trenutačno ni jedna stranka ne može sama formirati Vladu. A samo su HDZ i SDP dovoljno snažni za to da preuzmu ulogu temeljnog stupa buduće vladajuće koalicije. Utjecajni hadezeovac Ivić Pašalić već je poručio HSS-u da, za razliku od HSLS-a, nije zanimljiv koalicijski ženik. To je važna poruka, bez obzira na to što u politici vjetrovi rado i brzo mijenjaju smjer.

Što, pak, HSLS nema u koaliciji s SDP-om, a može dobiti od HDZ-a? Bi li Sanader ili Pašalić pristali da rad njihove vlade blokira veto predsjednika drugih koalicijskih stranaka? Takvo što ne može se očekivati od čelnika HDZ-a koje poznajemo, a neki novi nisu se pojavili.

Može li HSLS računati da će u koaliciji s HDZ-om dobiti bolji omjer udjela u vlasti nego što ga ima s SDP-om, s kojim vlast dijeli po principu 1:2? I u to je teško povjerovati. Pogotovo nakon što je ljetošnje Budišino provociranje krize vlade, vezano za Haag, najveći porast popularnosti donijelo HDZ-u. HSLS se nije pomakao na bolje, dok je SDP izgubio nekoliko postotaka podrške, koje je relativno brzo vratio.

No, prije no što se doista ozbiljno počne razgovarati o prijevremenim izborima, treba razmotriti i stvarni odnos snaga u petorki. On se najbolje očitava u glasovima saborskih zastupnika. Koliko bi zastupnika HSLS-a glasovalo, na primjer, za smjenu Gorana Granića, ako bi se time našli u društvu HDZ-a? Sva 24 sigurno ne bi.

To Račanu otvara mogućnost da prijeti ne samo prijevremenim izborima nego i Vladom koja možda neće imati podršku predsjednika HSLS-a, ali će imati dovoljno glasova HSLS-ovih zastupnika da - i uz pomoć glasova IDS-a, zastupnika manjina i nekih manjih stranaka - može funkcionirati. U tom slučaju Račanu je, naime, dovoljno da apsolutnu poslušnost Budiši otkaže četvero-petero zastupnika HSLS-a. Ljetos ih je to učinilo i više.