Večernji list: 30. 01. 2002.

MINISTARSTVO OBRANE PREDSTAVILO PROGRAM ZBRINJAVANJA VIŠKA ZAPOSLENIH

Svjetska će banka sa sto milijuna eura zbrinuti vojnike

Vojni aparat imat će 25.000 ljudi, od čega 22.000 vojnika i 3000 civilnih namještenika

Prosječan hrvatski vojnik u preustrojenom oružanom sustavu Hrvatske neće biti stariji od 26 godina, njegov zapovjednik dočasnik i časnik imat će najmanje višu stručnu spremu, visokoobrazovanih generala s titulama magistara neće biti više od 30, a za 0,6 posto Hrvata koliko će ih biti zaposleno u vojsci izdvajat će se 2,2 posto bruto nacionalnog proizvoda. Do kraja godine za plaće bi se trebalo izdvajati 65 posto vojnog proračuna, a broj zaposlenih smanjit će se za 8700 ljudi, i to izdvajanjem tri ustrojbene cjeline te primjenom izmijenjenog Zakona o mirovinskom osiguranju. Vojni aparat imat će 25.000 ljudi, od čega 22.000 vojnika i 3000 civilnih namještenika, rečeno je na jučerašnjem predstavljanju Programa tranzicije i zbrinjavanja izdvojenog osoblja. - Riječ je o najdelikatnijem procesu u svakom pogledu. Zbog posebnih uvjeta i položaja Hrvatske, moramo pokazati posebnu skrb o našim vojnicima - rekao je ministar obrane, najavljujući da će reforma dotaknuti svakog pojedinca u vojnom sustavu.

- Želimo li imati malu, snažnu i dobro opremljenu vojsku - a to je naš cilj - predloženi program nema alternativu. Riječ je o modelu koji je standard u zemljama članicama NATO-a. Program neće uspjeti bez rasta standarda, a ne uspije li program, priča o reformi oružanih snaga ostat će pusta želja - poručio je Radoš.

Načelnik Personalne uprave brigadir Vlado Čondić rekao je kako je glavna zadaća da svi budu zbrinuti, da im bude osigurana egzistencija u civilnom životu. Dosadašnja smanjenja potkrijepio je podatkom da je u posljednje dvije godine iz MORH-a pod takvim uvjetima otišlo 3459 zaposlenih. Na plaće se do sada trošilo 73,73 posto vojnog proračuna, zbog čega su trpjela ostala područja, ponajprije nabava i modernizacija. Do kraja godine iz vojnog bi se proračuna, predviđa brigadir Čondić, za plaće trebalo izdvajati 65 posto proračuna - oko 2,6 milijardi kuna. Na dugotrajnom je bolovanju oko 1500 ljudi, a 70 posto njih uskoro će steći pravo na profesionalnu ili opću mirovinu.

Aktualni Zakon o mirovinskom osiguranju nelogičan je jer bi po njemu vojnik trebao raditi do 65. godine, a časnici iz JNA, za razliku od svojih kolega iz MUP-a, nisu mogli ostvariti pravo na beneficirani staž.

Najavio je i programe zbrinjavanja s ostalim ministarstvima te naglasio da program čeka odobrenje i potvrdu Gospodarske uprave NATO-a, što bi otvorilo put za financijsku pomoć. Svjetska banka spremna je Hrvatskoj za provedbu plana zbrinjavanja dati vrlo povoljan kredit od stotinjak milijuna eura, no uvjet za to jest da hrvatska Vlada pokaže dobru volju i uloži oko 400 milijuna kuna.

Tanja Božić