Slobodna Dalmacija: 30. 01. 2002.

ŠTO JE BILO POSLIJE KAKO PROLAZE NAPADAČI IZ POLITIČKIH POBUDA

Zapovjednik bio i ostao

Tomislav Brzović, časnik koji je u Puli napao i ozlijedio Vladu Gotovca metalnim dijelom opasača, nije udaljen s dužnosti nego je u međuvremenu s mjesta zapovjednika satnije dospio na položaj zapovjednika voda u Prvoj gardijskoj brigadi

Piše: Tina DISOPRA

Nedavni vandalski ispad u provaljenim prostorijama zadarskog Saveza antifašističkih boraca, nakon podužeg zatišja pokazao je da je politički motivirano iživljavanje još i te kako prisutno na našim prostorima. Na sreću, ozlijeđenih nije bilo, ali poruke koje su ispisane po zidovima, neistomišljenicima "ideologije crnih vrana" više su nego jasne.

Znatno teži od ovoga zadarskoga, bio je napad na Vladu Gotovca u lipnju 1997. godine na pulskom Trgu Forum, kada je iz gomile okupljene na predizbornom skupu istrčao HV-ov satnik Tomislav Brzović i nasrnuo na Gotovca s leđa vojničkim opasačem. Brzović ga je stao udarati metalnom kopčom kaiša po glavi. Policajci koji su bili angažirani na osiguravanju skupa nisu pravodobno reagirali, a život predsjedničkog kandidata spasili su djelatnici njegova osiguranja. Ozlijeđeni Gotovac odveden je u pulsku bolnicu gdje mu je pružena prva pomoć, a zatim je MUP-ovim avionom prevezen u zagrebački KBC Rebro. Sadašnji predsjednik LS-a Zlatko Kramarić tada je zaključio da je jedini razlog brutalnog napada na Vladu Gotovca bila njegova izjava kako Hrvatska vojska ne smije biti stranačka, kao i da časnici ne bi smjeli sudjelovati na izborima i manipulirati vojnom odorom.

Vandalski čin najoštrije su osudile i međunarodne organizacije, a Ministarstvo obrane napadača je suspendiralo i pritvorilo. U službenoj izjavi MORH-a bilo je pojašnjeno da je HV-ov satnik u alkoholiziranom stanju napao Vladu Gotovca i nanio mu lakše tjelesne ozljede.

Veže ih mržnja

Nasilje koje se redovito događalo na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma na skupovima u povodu obilježavanja 9. svibnja, Svjetskog dana pobjede, 1999. godine je doživjelo kulminaciju. Tog dana na okupljene aktiviste Odbora akcije za Trg žrtava fašizma bačen je suzavac, da bi potom protivnici antifašista opću paniku iskoristili za krvavi obračun s neistomišljenicima, ne praveći razliku između žena, starijih ljudi i pravih meta: tada su ozlijeđeni predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava dr. Zoran Pusić i Stipe Mesić koji je udaren letvom po leđima.

Premda su svjedoci vidjeli i nekoliko policajaca u napadu na okupljene antifašiste, Policijska uprava demantirala je sudjelovanje njezinih pripadnika u premlaćivanju ljudi. Uglavnom, jedanaest osoba prepraćeno je u postaju uz prekršajne prijave za narušavanje javnog reda i mira. Na televizijskoj snimci, potvrđuju nam aktivisti nevladinih udruga, dobro se vidi pravi bacač suzavca, ali on nikada nije priveden.

Na pitanje je li u posljednje vrijeme ipak došlo do smanjenja politički motiviranog nasilja, Zoran Pusić odgovara kako je, na žalost, takav oblik nasilja latentno prisutan na našim prostorima:

Mnoge grupe egzistiraju na ideologiji nasilja. Mislim u prvom redu na skupine sa zajedničkim nazivnikom, odnosno one koje veže mržnja prema nekoj manjini, kao što su pojedine navijačke skupine ili skinheadsi. Takve grupe nisu specifikum Hrvatske, ali su eskalaciji njihova nasilja samo pogodovali rat i burni događaji u našem društvu — pojašnjava Pusić te ističe da je na političarima glavni zadatak spriječiti klimu koja potiče nasilje.

Sigurno je da vandalizmu i divljačkim rasističkim ispadima dodatno ide na ruku i činjenica što je većina takvih slučajeva pala u zaborav, a da pravi krivci nisu snosili zakonske posljedice. Zakon precizno definira sankcije, ali zabrinjava inertnost vlasti i zatvaranje očiju pred evidentnim činjenicama. Uostalom, bolje ilustracije za tu tezu nema od epiloga postupaka koji su vođeni protiv pulskog napadača na Vladu Gotovca.

Poništena odluka

Naime, nakon napada Tomislav Brzović nije udaljen s dužnosti, već je u međuvremenu s mjesta zapovjednika satnije dospio na položaj zapovjednika voda u 1. gardijskoj brigadi, a na tom mjestu je i danas. Protiv njega nikada nije pokrenut stegovni postupak, a jedina kaznena sankcija je uvjetna osuda Općinskoga suda u Puli.

Prema proceduri za pokretanje vojnostegovnog postupka, nadređeni zapovjednik bi protiv prekršitelja trebao podnijeti stegovnu prijavu nadležnom vojnostegovnom tužiteljstvu. No, Brzovićev tadašnji zapovjednik očito nije smatrao da je nužno pokrenuti postupak, pa je ovaj prošao samo s prijavom civilnom sudu.

Kako je kriminalistička Vojna policija utvrdila da je Brzović povrijedio vojnu stegu, Općinskom državnom odvjetništvu u Puli je 6. lipnja 1997. godine podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja. Pulski Općinski sud Brzoviću je potom izrekao uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine i šest mjeseci uz rok kušnje od tri mjeseca.

Premda je odmah nakon napada Brzović udaljen s dužnosti, suspenzija je trajala šest mjeseci, da bi isti zapovjednik koji ga je privremeno udaljio s dužnosti donio rješenje o poništenju vlastite odluke.