Jutarnji list: 30. 01. 2002.

HTV Nakon emisije ‘Latinice' na temu ‘Pravda u Hrvata', voditelja i urednika Denisa Latina

Marija Nemčić tuži Latina Povjerenstvu za etiku

Doznajemo kako se Latin usmeno obvezao da će u slučaju da emisija završi na sudu on sam od svoje plaće snositi troškove. Ravnatelj HRT-a Mirko Galić dao je Mariji Nemčić suglasnost za prijavu Vijeću

ZAGREB - Denis Latin, voditelj i autor "Latinice", zbog emisije s temom "Pravda u Hrvata" danas će biti službeno prijavljen Povjerenstvu za provedbu etičkog kodeksa HRT-a zbog grubog kršenja Kodeksa o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a, a na osnovi sukoba interesa.

Informaciju o prijavi protiv Latina potvrdila je sinoć i vršiteljica dužnosti glavne urednice Marija Nemčić koja će i podnijeti prijavu te koja još obnaša glavnu uredničku dužnost dok to mjesto ne preuzme Jasna Ulaga-Valić. Marija Nemčić je dodala da za to ima i suglasnost ravnatelja HRT-a Mirka Galića te da zasad neće podnosti prijavu Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva. Međutim, nismo uspjeli saznati koji će članci Kodeksa biti navedeni u prijavi.

Primjedbe uredništva

U toj "Latinici", u kojoj se govorilo o sudskim slučajevima, sastav gostiju izazvao je, kako neslužbeno doznajemo, dosta primjedbi uredništva HTV-a zbog neravnomjerenosti, kao i sugestivnih pitanja. Naime, kod Latina je, među ostalim, gostovao kolumnist Nacionala Srećko Jurdana. U prilogu posvećenom slučaju Grupo dobar dio je vremena dobio predsjednik Uprave Nacionala Ivo Pukanić.

- Ako govorimo o slučajevima Tisak i Grupo, drugu stranu je zastupao odvjetnik Ante Nobilo - istaknuo je Latin. No, na upite je li u njegovu slučaju možda u pitanju sukob interesa s obzirom na to da je i kolumnist tjednika Nacional, kao i to da je podnio privatnu tužbu protiv Europapress holdinga o kojem je bilo riječi u prilogu, Latin je odgovorio da to ne smatra sukobom interesa.

Galić suglasan s prijavom

Kako pak neslužbeno doznajemo, na HRT-u je bilo dosta strke zbog te emisije. Navodno se i Denis Latin usmeno obvezao da će u slučaju da ta emisija završi na sudu, on sam snositi troškove od svoje plaće, odnosno vratiti kući novac.

Ravnatelj HRT-a Mirko Galić potvrdio je da je dao suglasnost na prijavu Marije Nemčić.

- Kad se nešto da Etičkom povjerenstvu, to je najbolji put jer u njemu sjede vrhunski profesionalci, da se utvrdi jesu li bili ispunjeni svi kriteriji profesionalizma te je li se poštovao Kodeks - rekao je Galić ističući da to nije presuda, nego pomoć važne institucije.

I predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić bio je suzdržan.

- Ako netko smatra da je povrijeđen Kodeks časti HND-a, neka uputi našem Vijeću časti protest, nakon čega će se utvrditi je li u emisiji bilo pristranosti, a time i povrede Kodeksa i profesionalnih načela - rekao je Lučić naglasivši da nije pogledao u cijelosti emisiju "Latinica". Ipak, Lučić kaže kako mu se, prema onome što je vidio i s obzirom na temu, čini da je previše ljudi u emisiji zastupalo istu tezu.

T. Premec-Štambuk

Državno će se odvjetništvo danas očitovati

ZAGREB - Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo najavilo je da će se danas očitovati postoji li osnovana sumnja da je u emisiji HTV-a "Latinica", pod naslovom "Pravda u Hrvata" počinjeno kazneno djelo prisile prema pravosudnom dužnosniku.

To je državno odvjetništvo zatražilo snimku emisije nakon što je prošli tjedan, nakon završetka snimanja emisije, primilo nekoliko telefonskih dojava, čak i od samih sudionika emisije, da se u "Latinici" govorilo o sudskim postupcima u tijeku, rekao je v. d. zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Krunoslav Canjuga. Dodao je da će tužiteljstvo još jednom pregledati snimku emisije kako bi utvrdilo ima li u njoj "utuživih elemenata". Najavio je da će kazneno goniti odgovorne u slučaju postojanja osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo prisile prema pravosudnom dužnosniku.

- Poznati su uvjeti pod kojima radim svoje emisije, a to je bez ikakve cenzure. Sve u vezi s emisijom išlo je uobičajenim tijekom, osim što je Državno odvjetništvo tražilo njezinu snimku prije emitiranja - rekao je Latin. (H)