Novi list: 30. 01. 2002.

VLADIMIR GREDELJ, PREDSJEDNIK HRVATSKE UDRUGE SUDACA, ZBOG DUŠEVNIH BOLI POTRAŽUJE OD UGASLE “REPUBLIKE” 250.000 KUNA

Grbić: Nisam imala razloga za tendencioznost

Izvještava: Vilim CVOK

ZAGREB - Saslušanjem novinarke Gordane Grbić jučer je u palači pravde pred sutkinjom Vesnom Žulj započela parnica u kojoj predsjednik Hrvatske udruge sudaca i predsjednik Županijskog suda u Bjelovaru Vladimir Gredelj na ime duševnih boli od nakladnika ugaslog dnevnika “Republika” potražuje 250.000 kuna. Tužitelj Gredelj tvrdi da je nakon članka što je u “Republici” objavljen 17. veljače 2001., a u kojem je navedeno da je dobivao donacije od poduzeća protiv kojih se na njegovom sudu u Bjelovaru vodio kazneni postupak, trpio duševne boli. U tekstu autorice Gordane Grbić pisalo je da je: “među poduzećima koja su dala novac za kupnju službenog automobila Županijskom sudu u Bjelovaru i Čazmatrans, čiji je kazneni predmet zbog sporosti suda postao bespredmetan”. Gredelj je, također, kao jednu od neistinitih tvrdnji u spornom tekstu naveo i dio da je jedan od donatora bjelovarskog suda bio Zoran Božić, navodni “krunski svjedok” u pokušaju rušenja Radovana Ortynskog. Gredelj tvrdi daje riječ o drugome Božiću, koji je na javnoj dražbi 1997. kupio rashodovani “golf” Županijskog suda u Bjelovaru.

Gredelj tvrdi da je njegov demanti u “Republici” samo djelomično objavljen te da je prvo tužio izdavača tražeći objavu ispravka. Odštetu je zatražio tek nakon što su zbog članka uslijedile neugodnosti. Naime, on i suci Županijskog suda u Bjelovaru morali su se očitovati tadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda Marijanu Ramušćaku.

- Informacije sam skupljala od kolovoza 2000. Do njih se dolazilo teško, no nešto je ipak procurilo. Do ruku su mi došli neki dokumenti, dio sa suda od osobe čiji identitet neću otkriti, dio od tadašnje općinske odvjetnice u Bjelovaru Branke Merzlić, a dio informacija sam koristila iz prethodnog članka objavljenog u “Novom listu” od 15. studenoga 2000. Nadalje, uplatnice o donacijama sudu dobila sam od Branke Merzlić, a informacije o firmi koju sam navela u članku dobila sam na sudu, kazala je svjedokinja dodavši kako je o Gredelju dobila još niz informacija, no budući da ih nije mogla provjeriti, nije ih niti objavila.

- Neke firme koje su davale donacije Županijskom sudu, na istome su sudu imale postupke, a protiv nekih tvrtki su pojedini postupci bili obustavljeni. Izvor mi je rekao koji su predmeti pali u zastaru, a da je riječ o sukobu interesa rekao je i tadašnji predsjednik Vrhovnog suda Ramušćak koji je to potvrdio, rekla je novinarka Grbić.

Na pitanje opunomoćenika tužitelja je li u tekstovima postojala određena tendencioznost jer je autorica navela da je Gredelj napisao okružnicu o lošem imovinskom stanju na Županijskom sudu u Bjelovaru, a autor je župan Ledinski, svjedokinja je odgovorila negativno.

- Razloga za tendencioznost prema Gredelju nisam imala. Činjenica je da Gredelj stoji iza tog pisma, što je jasno iz pisma župana Ledinskog, kazala je svjedokinja dodavši kako je isti dan, 17. veljače 2001., i u “Jutarnjem listu” objavljen tekst s istom tematikom no, iako su ove novine značajno tiražnije od “Republike”, njih Gredelj nije tužio.

Suđenje se nastavlja 26. ožujka kada će se saslušati tužitelj Gredelj. Sutkinja Žulj obvezala je opunomoćenika tuženika da u roku 15 dana sudu dostavi dokumentaciju na koju se jučer pozivala svjedokinja, između ostalog i uplatnicu Zorana Božića Županijskom sudu u Bjelovaru.