Vjesnik: 31. 01. 2002.

Karić u pismu Tuđmanu 1991. upozorio na »opasnog« Oreškovića i Norca

RIJEKA, 30. siječnja - Trećeg dana suđenja »gospićkoj skupini« pročitana su izvješća o nestanku građana iz Gospića i Karlobaga, te nalaz obdukcije 18 osoba ekshumiranih na Debelom brdu 14. prosinca 2000.

U jednom trenutku, drugooptuženi Ivica Rožić htio je dostaviti poruku prvooptuženom Tihomiru Oreškoviću, ali je to vidjela sutkinja Ika Šarić pa je papirić dospio u njezine ruke. Rožić je upozorio Oreškovića da se nigdje u spisu ne spominje popis civila koji su položili zakletvu da će se boriti svim i svačim protiv Hrvata, koji je potpisao Rade Čubrilo.

Pročitana su i pisma rodbine nestalih Gospićana upućena bivšim čelnicima hrvatske države. Zanimanje je pobudilo pismo koje je tadašnji Vladin povjerenik za Liku Ante Karić poslao predsjedniku Franji Tuđmanu potkraj 1991.

Karić je u Liku došao 22. kolovoza 1991. pa opisuje pad vojarni JNA u Gospiću i Perušiću, naoružavanje Hrvata, oslobađanje Gospića od četnika, ali i šverc oružja, pljačke hrvatskih i srpskih kuća... Pisao je i o braći Ivici i Tihomiru Oreškoviću koji su »preuzeli vlast nad policijom, zatvorom i SZUP-om u Gospiću«. Karić kaže kako je upozoren da je Tihomir Orešković »najopasniji i najpokvareniji čovjek u hrvatskoj emigraciji« (u Hrvatsku je došao iz Amerike). Posebno ga je brinulo što je Tihomir Orešković sastavio vojnu policiju od »kriminalaca i ustaša«, a sumnja i da ga je pokušao ubiti. Karić predlaže Tuđmanu da se osnuje komisija koja će ispitati nestanak ljudi u Gospiću. Komisija bi trebala provjeriti i novačenje u vojnu policiju, te Oreškovića i njegove ljude zamijeniti sposobnima, predlaže Karić i dodaje: »Norac je sposoban za antiterorističke akcije, ali ne može zapovijedati s 1500 do 1800 vojnika«.

U četvrtak je najavljeno saslušanje prvih pet od 101 predloženog svjedoka.

Damir Herceg