Vjesnik: 31. 01. 2002.

Ministarstva pod kontrolom Vladine glasnogovornice, koja tvrdi da nije riječ o cenzuri?

Ministarstva će morati dva tjedna unaprijed prijavljivati kada će predstavljati reforme, nove zakone, najavljivati rezultate službenih putovanja, potpisivati državne ugovore...?! / Prijaviti se trebaju i podaci o osobi i način prezentiranja neke informacije te poruka izlaganja / Ne uvodimo cenzuru i ne zatvaramo Vladu pred javnošću, tvrdi Vladina glasnogovornica / Želi se uvesti planiranje komunikacije s medijima kako bi politika i rad Vlade i ministarstava dobili primjeren medijski tretman(?!), kaže Kolarić

ZAGREB, 30. siječnja - Nakon medijskog »provaljivanja« dijela Vladinih zaključaka o osnivanju koordinacije za komunikaciju s javnošću, na adresu Vladine glasnogovornice Aleksandre Kolarić posljednjih su dana odaslane vrlo ozbiljne medijske optužbe. Od onih da uvodi cenzuru i zatvara Vladu medijima, do osnivanja »ministarstva istine«. Što, međutim, o tome kažu u Vladinom uredu za odnose s javnošću? Glasnogovornica Vlade Aleksandra Kolarić u srijedu je Vjesniku demantirala takve medijske napise. »Ne uvodimo cenzuru i ne zatvaramo Vladu pred javnošću«, kazala je za Vjesnik.

Prema njezinim riječima, cilj je upravo suprotan, on je uvođenje planiranja komunikacije s medijima kako bi politika i rad Vlade i ministarstava dobili primjeren medijski tretman. »Riječ je o modelu koji postoji u svim europskim zemljama«, tvrdi Vladina glasnogovornica ilustrirajući to primjerima vlada Velike Britanije i Mađarske.

»Medijima ni jedne europske zemlje u kojoj funkcioniraju modeli koordinacije komunikacije Vladinih resora nisu uskraćene potrebne informacije«, tvrdi Kolarić. Prema njezinim riječima »model odlično funkcionira, pa je za očekivati da će tako biti i u Hrvatskoj«. Uostalom, kako kaže, »nigdje se u Europi ne održavaju javne sjednice vlade na kojima ministri sjede s novinarima«.

Što u svakodnevnom komuniciranju novinara i državne uprave znači uvođenje koordinacije? Hoće li se primjenom novog modela, kao što strahuju mediji, Vlada dodatno zatvoriti, a već dugački rokovi za odgovore na novinarske upite, dodatno rastegnuti?

»To se neće osjetiti na svakodnevnom komuniciranju s novinarima i u odgovaranju na njihove upite«, ističe Aleksandra Kolarić, ukazujući na još prisutne probleme komunikacije unutar državne uprave i zaziranje nižih razina administracije od medija.

Na višoj razini Vlada »europskim načinom planiranja komunikacija« nastoji poboljšati uspjeh javnih nastupa svojih članova. U tu svrhu su sva ministarstva već dobila obrazac u kojemu trebaju upisati sve svoje aktivnosti, dva tjedna unaprijed.

Riječ je, pojašnjavaju u Uredu glasnogovornice, »o važnijim aktivnostima«. Primjerice, na predstavljanje reformi, novih zakona, najavu rezultata službenih putovanja, potpisivanje državnih ugovora... Predviđenim modelom koordinacije, ministarstva Vladi trebaju dostaviti i podatke o osobi i načinima prezentiranja neke informacije. Uz to, moraju znati i način plasiranja pojedine informacije u javnost. Primjerice, hoće li to biti na tiskovnoj konferenciji, putem brifinga, izjavom za javnost, priopćenjem ili kroz intervju. Novim modelom, kroz popunjavanje »dvotjedne tablice« namijenjene Vladi, ministarstva će morati definirati i poruku planiranih javnih istupa njihovih predstavnika. U Vladi će se, s druge strane, izrađivati koordinirani, zajednički dvotjedni medijski plan javnih istupa dužnosnika, a koje će ministri međusobno usklađivati svakog četvrtka, na početku Vladine sjednice zatvorene za javnost.

Time će se, uvjerena je Vladina glasnogovornica, »izbjeći preklapanje Vladi važnih, a medijima iznimno zanimljivih događaja«.

Aleksandra Kolarić Vjesniku je demantirala i napise po kojima je sadašnja vlada zatvorenija od prijašnjih. »Mi smo bitno otvoreniji, a premijer i ministri dostupniji medijima«, smatra Vladina glasnogovornica, dodavši kako Ured za odnose s javnošću i njegovih 16 zaposlenika posluje kao moderna europska ekipa za odnose s javnošću koji »nema ovlasti nad glasnogovornicima pojedinih ministarstava«. »Oni odgovaraju svojim resornim ministrima«, zaključila je Aleksandra Kolarić i naglasila kako se »nigdje u Europi ne održavaju otvorene sjednice vlada«. Činjenica da su u Hrvatskoj te sjednice otvorene, uvjerena je Aleksandra Kolarić, »dokaz je otvorenosti hrvatske Vlade«.

Milan Jelovac