Vjesnik: 31. 01. 2002.

Blokirani milijuni dolara sumnjivih humanitaraca u BiH

MOSTAR, 30. siječnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Osam milijuna dolara blokirano je na više bankovnih računa humanitarnih organizacija nakon akcije koju je u sklopu antiterorističke kampanje u BiH poduzelo federalno Ministarstvo financija. Pozivajući se na izvore bliske Koordinacijskom timu za borbu protiv terorizma, sarajevsko Oslobođenje piše kako su na pojedinim blokiranim računima pohranjene svote od 3,5, odnosno 1,5 milijuna dolara, a nekim organizacijama i pojedincima oduzeto je više stotina tisuća dolara u gotovini.

Još uvijek nije, međutim, dokazana povezanost blokiranih osam milijuna dolara s financiranjem međunarodnih terorističkih akcija, ali financijski istražitelji u BiH ustrajavaju na pronalaženju dokaza o tim vezama, posebno usmjeravajući istragu na poslovanje četiri humanitarne organizacije. Među njima se, uz već ranije spominjani Visoki saudijski komitet i Aktivnu islamsku omladinu, nalaze američka »Benevolentia International Fondation« s ekspoziturama u Sarajevu i Zenici te »Global Relief Fondation« iz Sarajeva.

Poslovanje tvrtke »Benevolentia International Fundation«, čiji je rad prije dvadesetak dana zabranjen, dovodi se u vezu s nedavno iz BiH izručenim Alžircem Ebu Omarom Budell Hadžom koji je, navodno, bio voditelj bosanskog ureda te organizacije. Financijski istražitelji su do sada uspjeli utvrditi kako je na bosansko-hercegovačke račune te tvrtke iz SAD u proteklom razdoblju uplaćeno čak pet milijuna dolara.

Taj novac je, po dosadašnjim saznanjima, utrošen na različite humanitarne projekte, ali i na raznorazne pozajmice, uglavnom nepovratne.

Tu se, opet, pojavljuje i ime bivšeg ministra unutarnjih poslova BiH Alije Delimustafića kojemu je, odnosno banki kojoj je tada bio načelu, a čije se poslovanje također dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, pozajmio 200.000 dolara koji nikad nisu vraćeni.

Uz kontrolu pojedinih banaka i humanitarnih organizacija za koje se sumnja da su poslovale s međunarodnim terorističkim organizacijama, odnosno predstavljale paravan za njihove financijske tokove, Ministarstvo financija izdalo je nalog Financijskoj policiji, federalnom MUP-u i Agenciji za bankarstvo nalog za kontrolu i bankovnih računa oko 200 pojedinaca zaposlenih u različitim nevladinim organizacijama koje su djelovale ili još uvijek djeluju u BiH.

Amerikanci, naime, sumnjaju da i među njima ima određeni broj onih čija je djelatnost, blago rečeno, prelazila okvire humanitarnog rada. Fotografije vojnih objekata, uz neke druge podatke vojno-obavještajnog sadržaja do kojih je došao SFOR u akcijama kontrole rada humanitarnih organizacija ranije provedenim u BiH, dodatno pojačavaju te sumnje o velikim količinama novca koje su kružile i(li) još uvijek kruže BiH u pripremi terorističkih akcija.

Mario Marušić