Večernji list: 31. 01. 2002.

VLASNICI VOZILA NEUGODNO IZNENAĐENI NOVIM CIJENAMA KOJE MORAJU PLATITI ZA OSIGURANJE I TEHNIČKI PREGLED VOZILA

Produljenje registracije više od 25 posto skuplje nego lani

Država je uvela porez od 15 posto na premiju od automobilske odgovornosti, iz čega planira dobiti oko 250 milijuna kuna

Vlasnici vozila koji su nakon 1. siječnja morali produljiti registraciju svoga automobila suočili su se sa znatno višim iznosima nego prije godinu dana. Iako, pojedinačno gledajući, poskupljenja tehničkog pregleda, osiguranja i cestarine nisu drastična, kad se sve zbroji, vlasnik vozila pri produljenju registracije mora izdvojiti i do 500 kuna više nego lani. Osim novog Zakona o porezu na premije obveznog osiguranja, od 1. siječnja na snazi je i nov cjenik naknada za tehnički pregled i registraciju vozila.

- Država je uvela porez od 15 posto na premiju od automobilske odgovornosti. Iz toga planira dobiti oko 250 milijuna kuna. Premije nismo povećavali, ostale su iste - objasnio je Krešimir Kanižanec, pomoćnik direktora Sektora za osiguranje motornih vozila u Croatiji osiguranju.

No, lani je osiguranje poskupjelo pet posto - tri su ga posto, zbog viših troškova poslovanja, poskupili osiguravatelji, jedan posto otišao je u protupožarnu zaštitu, a još jedan u Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa. Kad se tome pribroji ovogodišnjih 15 posto, proizlazi da je cijena osiguranja u godinu dana skočila 20 posto. Budući da je spomenuti novi cjenik naknada za tehnički pregled i poslove registracije ove godine donio prosječno povećanje cijena od sedam do osam posto, okvirno možemo reći da vlasnici vozila prilikom produljenja registracije ove godine plaćaju više od 25 posto veći iznos nego prije godinu dana.

Za najčešću kategoriju vozila, osobne automobile, cijena tehničkog pregleda skočila je sa 112 na 121 kunu. Vlasnici mopeda, motocikala i lakih prikolica od početka godine za tehnički pregled izdvajaju 72 kune umjesto dosadašnjih 67 kuna. Tehnički pregled autobusa, teretnih automobila, kombija i radnih strojeva po novome stoji 191 kunu, što je povećanje za 14 kuna. Preventivan tehnički pregled stoji 97 kuna umjesto lanjskih 90 kuna. Izvanredan pregled autobusa za međunarodni prijevoz po novom cjeniku stoji 172 kune, a pregled teretnog automobila za međunarodni prijevoz 90 kuna.

Skuplje se plaća i izdavanje potvrde i pokusne pločice. Za to sada treba izdvojiti 44 kune, kao i za produljenje, zamjenu i novu prometnu dozvolu te knjižicu vozila. Izdavanje registarskih pločica sada stoji 31 kunu, a za naljepnicu koja označava rok valjanosti tehničkog pregleda valja dati šest kuna, kunu više nego lani. Naknada za ekotest također je povećana, i to na 81 kunu za dizelaše, odnosno 43 ili 79 kuna za benzince, ovisno o tome imaju li katalizator. Naknade za uporabu javnih cesta također su povećane, a, ovisno o skupini kojoj vozilo pripada, kreću se od 120 do 800 kuna.

Sandra Mikulčić