Večernji list: 31. 01. 2002.

POD SVE VEĆIM PRITISKOM DA IZRUČE OPTUŽENE RATNE ZLOČINCE

"Nevidljivi" Mladić sve bliže Haagu

Ratko Mladić sve je bliže zatvorskoj ćeliji u Scheveningenu. Pritisci na jugoslavenske vlasti da izruči Mladića, a i ostale ratne zločince, sve su jači. Pogotovo nakon sve jasnijih dokaza da je Mladić u Srbiji i da tamošnje vlasti znaju malo više o njegovu kretanju nego što tvrde.

Sarajevski list Dnevni avaz jučer je ponovno ustvrdio da je Ratko Mladić u Srbiji, točnije u Valjevu, a da se Radovan Karadžić krije u samostanu u Crnoj Gori. I Florence Hartmann, glasnogovornica Haaškog suda, u svoja dva istupa posljednjih dana izjavila je da je Mladić u okolici Beograda pod zaštitom Vojske Jugoslavije te da će danas od srbijanskog ministra pravde Vladana Batića, koji dolazi u Haag, zatražiti njegovo izručenje.

Vlasti SRJ i Srbije cijelo su vrijeme tvrdile da ne znaju gdje je Mladić i da nije u SRJ iako je on nekoliko puta viđen u beogradskim restoranima, pa i na nogometnim utakmicama. Međutim, srbijanski je premijer Zoran Đinđić prekjučer izjavio da je Mladić prije nekoliko mjeseci viđen u Beogradu i da postoje indicije da je i danas tamo. Đinđić je prvi beogradski dužnosnik koji je priznao da je Mladić ipak viđen u Beogradu i da nije nevidljiv, kao što se tvrdilo. On se, međutim, požalio na dvovlašće u zemlji te da srbijanska vlada nema nikakve ingerencije nad vojskom i njenom obavještajnom službom, sugerirajući da vojne strukture znaju više o Mladićevu skloništu. I Žarko Korać, potpredsjednik srbijanske vlade i član Savjeta za nacionalnu sigurnost, javno je jučer zatražio od vlade, MUP-a i Vojske Jugoslavije da kažu je li Mladić u Beogradu i što znaju o njemu. Korać je rekao i da u Jugoslaviji postoji lobi Milošević-Karadžić, što je potkrijepio informacijom da je brat Radovana Karadžića nedavno po južnoj Srbiji vojnicima dijelio Karadžićeve knjige. Radovana Karadžića također se očekuje u Haagu, ali Mladića se traži hitno jer su mu tragovi jasniji.

Vlasti u SRJ pod jakim su pritiskom SAD-a i EU da izruče tražene zločince. Ukljičivanje u europske institucije i obećana pomoć ovise ponajviše o suradnji s Haaškim sudom. Đinđić je izjavio da će, nađe li se zemlja opet u situaciji kao što je bilo s Miloševićevim izručenjem, donijeti odluku u interesu zemlje. SRJ je zbog nesuradnje s Haagom sve bliže stanju kakvo je bilo pred Miloševićevo uhićenje, a u takvoj će situaciji interes zemlje biti - izručenje. U Beogradu se već tjednima licitira s imenima putnika za Haag, a jučer je objavljeno da će uskoro biti izručen i predsjednik Srbije Milan Milutinović.

V. Barišić