Vjesnik: 31. 01. 2002.

Bakalli - »zaštićeni svjedok K1« protiv Miloševića

Nagađa se i o nagodbi da se u zamjenu za izručenje Karadžića i Mladića, dopusti suđenje u Beogradu drugim optuženima za ratne zločine

ZAGREB, 30. siječnja - Prvi zaštićeni svjedok na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haaškim tribunalom bit će nekadašnji komunistički dužnosnik s Kosova Mahmut Bakalli. Kako neslužbeno saznaju beogradske Večernje novosti, očekuje se da će Bakalli nastupiti pod tajnom šifrom K1. List navodi da će glavna tužiteljica Carla del Ponte kao zaštićene svjedoke angažirati još dva kosovska Albanca od kojih je jedan navodno bliski suradnik Ibrahima Rugove.

Svjedoci zaštićenog identiteta inače su predmetom velikog interesa srbijanske javnosti nakon što su haaški istražitelji nekoliko dana proveli »na terenu« u Srbiji u potrazi za istima. Brojni dužnosnici iz Miloševićeve vlasti izjašnjavali su se o tom pitanju, budući da su ih mediji spominjali i prozivali. To se prije svega odnosi na četvoricu koji su zajedno s njim optuženi za kosovske zločine - Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Vlajko Stojiljković i predsjednik Srbije Milan Milutinović, a potom i nekadašnji predsjednik SRJ Zoran Lilić, pa univerzalni suradnik za razne, pretežno financijske poslove Mihalj Kertes, ili pritvoreni šef tajne policije Rade Marković kojega su čak i aktualni srbijanski dužnosnici potajno nagovarali na svjedočenje protiv bivšeg poslodavca.

Tvrdi se i da je većini zajamčena maska, zabrana snimanja i kamuflaža glasa u haaškoj sudnici. Često je citiran britanski Independent koji je ovih dana opširno pisao kako je suđenje zbog zločina na Kosovu na rubu kolapsa jer bivši suradnici odbijaju svjedočiti protiv »balkanskog krvnika«.

Milan Milutinović mogao bi u sljedećih nekoliko tjedana biti izručen Haagu, piše dnevnik Danas u srijedu pozivajući se na izvore bliske Ministarstvu unutarnjih poslova Srbije. Razlozi zbog kojih vlada Zorana Đinđića ozbiljno razmatra ovu mogućnost leže u sve većem pritisku međunarodne zajednice zbog slabe suradnje s Haagom i prijetnje da će financijska pomoć planirana za ovu godinu biti stornirana.

Još jedna jasna poruka Beogradu stigla je u ponedjeljak i od europskog povjerenika za vanjske poslove Chrisa Pattena koji je, odgovarajući na pitanje zahtijeva li EU da se srbijanski predsjednik izruči, rekao da »suradnja s Haagom ostaje jedan od glavnih uvjeta za pomoć Jugoslaviji« te da se očekuje izručenje svih osumnjičenih.

Kako javlja agencija Sense, suradnju SRJ sa tribunalom spomenuli su i ministri vanjskih poslova na Vijeću ministara kao uvjet pozitivnih odnosa Bruxellesa i Beograda, no taj stav nije naveden u zaključcima sa sastanka. Srbijanska javnost raspolaže i informacijom američka administracija ponudila Beogradu opciju izručenja nekadašnjeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i njegova ratnog zapovjednika Ratka Mladića, a za uzvrat sva bi ostala suđenja za ratne zločine bila organizirana u Beogradu, što se odnosi i na Milutinovića. Ovo je potvrdio i premijer Đinđić rekavši da je »prilično blizu istine, pri čemu tu ima i nekih ograda«, piše Danas.

Dragoljub Mićunović ocijenio je da je potrebno formirati poseban tim stručnjaka koji bi pratio suđenje Slobodanu Miloševiću i pomagao obrani.

Vesna Fabris Peruničić