Večernji list: 31. 01. 2002.

PREMIJER IVICA RAČAN ODGOVARAO NA PITANJA GRAĐANA NA CHATU:

Moguća i koalicija SDP-a I HDZ-a

Ne vjerujem da će Goran Granić prijeći u SDP, niti bih mu to predlagao - rekao je premijer. Prijevremeni izbori možda u jesen

- Prijevremeni su izbori mogući u jesen ne bude li vlada koalicije zrela i odgovorna. Moguća je i koalicija SDP-a s HDZ-om ako se HDZ transformira u demokratsku stranku i prestane poistovjećivati s narodom i državom te pokaže kritičku distancu od negativnih aspekata politike koju je vodio na vlasti - istaknuo je premijer Ivica Račan na jučerašnjem gostovanju na Internet portalu Online.hr, odgovarajući na pitanja Hrvata koji su iskoristili priliku da predsjednika Vlade upitaju o svemu što ih zanima, pa tako i o budućnosti koalicije.

Račanov je prioritet izlazak iz krize.

- Siguran sam da smo na dobrom putu. Potrebna nam je zrelost i odgovornost vladajuće političke strukture. Ako toga ne bude, bit će izbori. Neovisno o tome koliko će pomoći. Ja bih želio da odradimo mandat do kraja jer sam siguran da bismo ostvarili svoj program. Dakle, to ovisi o našim partnerima - počeo je premijer.

Precizirati kakav vjerski odgoj u vrtićima

A izbori bi mogli biti i u jesen, dodao je zamoljen da komentira nedavnu izjavu potpredsjednika SDP-a Zdravka Tomca. Koalicijske su kadrovske križaljke zanimale i posjetitelja koji ga je upitao za mogućnost prelaska Gorana Granića u SDP ako Dražen Budiša pobijedi na stranačkim izborima.

- Cijenim dignitet Gorana Granića. Ne vjerujem da će prijeći u SDP, niti bih mu to predlagao. Imam povjerenje u njegova strateška opredjeljenja kao liberala - bio je kratak Račan.

Predmet interesa posjetitelja bili su i Vladini ugovori. Posebice s Deutsche Telekomom, Microsoftom i Svetom Stolicom. Račan se složio s tvrdnjom surfera da DT monopolizira svoje usluge.

- Da, zasad. Ali, već za dvije godine imat ćemo i te kako oštru konkurenciju - ulio je premijer optimizam.

A izmjene koncesijskih ugovora DT-ova partnera, Hrvatskog telekoma, pak, objavit će nakon isteka određenog vremena. Izmjene su, naime, poslovna tajna. Ugovor s Microsoftom, otkrio je, Vlada nije platila 64 milijuna kuna, nego manje. Ugovor o e-vladi uskoro će objaviti na Internet stranicama Vlade.

Hoće li se ukinuti vjeronauk u vrtićima, pitali su građani.

- Središnje je pitanje kako interpretirati obveze iz Ugovora Hrvatske sa Svetom Stolicom. Nadamo se da ih ni Crkva neće kruto interpretirati. Roditelji imaju pravo na izbor. Vjeronauk ne. Što da? Treba precizirati - istaknuo je premijer.

Troje građana zanimao je nov program "S faksa na posao". Jedan je ustvrdio da osobe s VSS-om, prema statistikama Zavoda za zapošljavanje, i bez pomoći Vlade najlakše pronalaze posao. Što će Vlada sa 400.000 onih koji više nisu mladi ili nemaju završen fakultet?

- U tom je broju dosta i onih koji rade, no to je pitanje borbe protiv sive ekonomije - kazao je Račan.

Na pitanje zašto otpuštaju djelatnike u MORH-u, a istodobno traže 15.000 novih ljudi koji će raditi za vojsku, odgovorio je da zasad ne može reći koliko će novih zaposlenika biti potrebno. Bitno je, ističe, da postojeći kao višak ne budu na cesti. Tipično nestrpljivim hrvatskim građaninom premijer je opisao posjetitelja koji ga je upitao kada će napokon biti dovršena autocesta Zagreb - Rijeka. Najavio je dovršenje iduće godine, a dovršenje autoceste Zagreb - Split za tri godine.

Vlada uskoro o Ortynskom

Podmetanjem je, pak, opisao tvrdnju jednog posjetitelja da je inicijativa za sporazum o razgraničenju sa Slovenijom izdaja nacionalnih interesa. Kompromisom i ustupkom Slovencima u Piranskom zaljevu, kazao je, mogli smo brzo riješiti sva otvorena pitanja. Ionako za nekoliko godina u EU to pitanje više neće biti važno.

Na Račana je, ustvrdio je jedan surfer, pokušan atentat no o tome nikad javnost nije obaviještena. Premijer nije želio govoriti o atentatu.

Najavio je i da će Vlada na jednoj od idućih sjednica razmotriti poziciju Radovana Ortynskog. Vladina zadaća, spomenuo je, više je pravne države i reda te manje Balkana i Teksasa, a i sam je premijer nezadovoljan neraščišćavanjem krupnog kriminala i pljačke te nedovoljnim kažnjavanjem odgovornih.

Otkrio je i da je ponosan na sina, koji je odbio postati predsjednikom Foruma mladih SDP-a rekavši ocu: "Dva su Račana previše u SDP-u". Odgovarao je i na pitanja koja su prešla granice politike, te otkrio da je Tita upoznao kada je ovaj bio osamljen i previše star, da Ivica Todorić nije financirao predizbornu kampanju SDP-a, da voli ženstvene žene te da nije komunist, nego socijaldemokrat.

Davno je pušio marihuanu

Zanimanje nekih posjetitelja prešlo je granice politike, pa su pitali premijera kakve žene voli, je li mu žao što je predsjednik Mesić drag čovjek i bi li se slikao gol na naslovnici ženskog časopisa bude li to uvjet da Hrvatska uđe u Europsku uniju. Tako su doznali da Račan voli ženstvene žene, da nitko pametan ne bi uvjetovao njegovu "golu" fotografiju za ulazak u EU. A pritom je dodao da ipak treba misliti i na estetiku.

Jedan je surfer pitao:

- Kad ste pušili travu, jeste li uvlačili?

Premijer se nije dao smesti. Odgovorio je:

- Bilo je to davno, zaboravio sam.

Valentina Grivić