Vjesnik: 01. 02. 2002.

Ademi se nada da će biti privremeno pušten na slobodu

U ime Vlade jamstva će ponuditi Goran Granić / Neki suci smatraju da bi privremeno puštanje optuženika ako se dobrovoljno predao trebalo biti pravilo, a ne iznimka

HAAG, 31. siječnja - »Hrvatski general Rahim Ademi nada se pozitivnom ishodu zahtjeva za privremenim puštanjem na slobodu«, rekli su u četvrtak nakon posjeta haaškom pritvoru njegovi branitelji.

Sudbeno vijeće Haaškog suda u petak će razmotriti zahtjev branitelja Čede Prodanovića i Jadranke Sloković-Glumac da Ademi bude privremeno pušten na slobodu do početka suđenja. Vijeće će razmotriti i jamstva koja će za Ademijev povratak u Haag ponuditi u ime hrvatske Vlade zamjenik premijera i predsjednik Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom Goran Granić.

Jamstva hrvatske Vlade odnose se i na nadzor Ademijeva kretanja u Hrvatskojte na zaštitu i eventualni utjecaj optuženika na svjedoke.

Granić, koji će u petak u Haag doputovati s predstojnikom Ureda za suradnju s Haaškim sudom Orsatom Miljanićem, prijepodne će obići pritvor u Scheveningenu kao i pritvorenike, a zatim će se sastati s predsjednikom Suda Claudeom Jordaom. Prije rasprave o Ademijevu zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu, zamjenik premijera razgovarat će s tajnikom Suda Hansom Holthuisom.

Uz jamstva koja je ranije dao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, braniteljima su kao argumenti na raspolaganju i stajališta nekoliko haaških sudaca. Ti suci smatraju da bi, s obzirom na presumpciju nevinosti optuženika i dugotrajnu predraspravnu fazu, puštanje na privremenu slobodu u slučaju dobrovoljne predaje i odgovarajućih jamstava trebalo biti pravilo, a ne iznimka.

Tijekom rasprave sucima bi se trebao obratiti i general Ademi. Uobičajeno je na takvim sjednicama da se optuženik sam izjasni da će se na sudski poziv vratiti u Scheveningen te da nema nikakvu namjeru kontaktirati sa svjedocima.

Ademi je po zapovjednoj odgovornosti optužen za zločine počinjene nad srpskim civilima tijekom akcije u Medačkom džepu 1993. godine.(H)