Jutarnji list: 01. 02. 2002.

Bivši predstojnik dubrovačkog Ureda za obranu Cvijeto Cvjetković iznosi optužbe na račun generala Marinka Krešića:

Po nalogu generala Krešića izdani su deseci rješenja lažnim braniteljima

DUBROVNIK - Nakon kaznene prgave koju je Ministarstvo obrane podnijelo protiv nekadašnjeg načelnika Personalne uprave generala Marinka Krešića, bivši predstojnik dubrovačkog Ureda za obranu Cvijeto Cvjetković progovorio je o tome kako je po Krešićevoj naredbi bio prisiljen proizvoditi lažne branitelje na dubrovačkom području.

- Iznijet ću tužno svjedočanstvo o događajima zbog kojih sam morao otići iz MORH-a. O imenima ne mogu govoriti iz jednostavnog razloga jer sam pri odlasku iz MORH-a potpisao izjavu da informacije, kojima raspolažem neću zloupotrijebiti - kaže Cvjetković.

Kroz postrojbe na južnom bojištu prošlo je desetak tisuća vojnih obveznika s dubrovačkog područja i svima su, prema Cvijetkovićevim riječima, statusi riješeni bez većih problema. Ponajviše zahvaljujući iznimno dobro vođenoj dokumentaciji u postrojbama, ali odjednom su počele dolaziii "naredbe odozgo".

- Na stol su počela stizati rješenja o statusima branitelja i ratnih vojnih invalida s potpisom generala Krešića. Dokumentcija kojom smo raspolagali ukazivala je na to da te potvrde nisu vjerodostojne. Prvo sam takva rješenja vraćao Upravi s obrazloženjem da se ne slažu s dokumentacijom, no dobivao sam odgovore da je tako zapovjeđeno, a što je zapovjeđeno, mora se izvršiti. Rečeno mije "tko sam to ja da se suprotstavljam Krešiću". O točnom broju ne bih govorio, no radi se o dvoznamenkastoj brojci - kaže Cvjetković.

- Sustav koji je Krešić uspostavio nisam mogao otrpjeti kaže Cvjetković, a javna je tajna da je Krešić zloupotrebljavao vojne postrojbe s ovog područja dok je gradio kuću na Lopudu.

Kaznena prijava Državnom odvjetništvu tereti Krešića da je za 43 osobe u Koprivničko-križevačkoj županiji omogućio protuzakonito stjecanje statusa branitelja, no on je to odbacio navodeći da je samo potpisivao ono što mu je dolazilo s terena.

- Dubrovnik je pun ljudi kojima bi zbog zasluga u ratu trebalo skidati kapu, ali su zahvaljujući Krešićevoj politici zaslužni ostali po strani. Svjestan sam da bih zbog ovog razgovora mogao imati problema, ali treba reći da je onaj koji štiti kriminal također kriminalac - rekao je Cvjetković.

Mario Bukvić