Večernji list: 01. 02. 2002.

ZAGREBAČKA SKUPŠTINA - RAZLAZ KOALICIJSKIH PARTNERA NA PRIJEDLOG DA SE ISPITAJU OPTUŽBE O KORUPCIJI NA ČAČIĆEV RAČUN

SDP stao na stranu HDZ-a, HNS nadglasan

V. Pusić: Neprihvatljivo je da stranka na vlasti glasuje zajedno s HDZ-om za povjerenstvo kojemu je cilj smjenjivanje jednog ministra

Bura oko Čačićeve optužbe za korupciju u Gradskoj upravi zahvatila je jučer i Skupštinu grada Zagreba, gdje se zbog nje dodatno uzdrmala koalicija SDP-HNS, što je potpomogao i Hrvatski blok (HDZ, HSP i HSU). Na početku sjednice Hrvatski je blok predložio da se po hitnom postupku uvrsti u dnevni red osnivanje povjerenstva za utvrđivanje moguće korupcije u realizaciji programa poticanja stambene gradnje. Za prijedlog su glasovali svi osim HNS-a, pa je prošao u omjeru 39:12. HNS je zatražio stanku, u kojoj je sazvao konferenciju za novinare.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je da je to prvi put da jedan koalicijski partner glasuje za prijedlog oporbenog HDZ-a.

- Apsurd je da stranka na vlasti osniva istražno povjerenstvo kako bi istražila vlastito funkcioniranje! Neprihvatljivo je da stranka koja sudjeluje u vlasti glasuje zajedno s HDZ-om, i to za povjerenstvo kojem je cilj da se smijeni jedan ministar u Vladi - zaključila je V. Pusić. Na novinarsko pitanje gdje u Hrvatskoj koaliraju HNS i HDZ, odgovorila je - u Ivancu i Prelogu.

Bandić se "zapalio" u raspravi

Još je nekoliko sati potrošeno na raspravu kad je prijedlog za osnivanje povjerenstva, kao zadnja točka, došao na red. Tomislav Jelić (HDZ) rekao je da će zbog Čačićeve izjave kako u Poglavarstvu caruju kaos i kriminal, 17.000 građana koji su se prijavili na natječaj za poticanu stanogradnju opravdano sumnjati u cijeli projekt.

- Hoće li oni koji ispune uvjete ostati bez svojeg početnog financijskog kapitala od 20 posto vrijednosti budućeg stana, kao što su i dubrovački umirovljenici 1990. godine ostali bez doma umirovljenika čiju gradnju financira mirovinski fond, a gradila tvrtka Radimira Čačića - naveo je Jelić.

HDZ-u je, kažu, ovo bio povod da se zaustavi revolveraško razbacivanje neutemeljenim optužbama. Takvih izjava ima svaki dan, branio je Čačića predsjednik Kluba HNS-a Stipe Tojčić.

- Smatram da je ovo povjerenstvo, koje nema ni svoj sadržaj rada, podvala HNS-u - kazao je Tojčić.

U raspravi se "zapalio" i gradonačelnik u ostavci Milan Bandić.

- Građane sam stalno pozivao da mi javno ili anonimno prijave, naiđu li na slučaj korupcije u Poglavarstvu. Stoga neće proći optužba da gradom vlada korupcija, to si neću dopustiti - vikao je Bandić.

Donekle izmijenjeno obrazloženje

Predvečer su povjerenstvo izglasovali, ali uz donekle izmijenjeno obrazloženje. Iako je Bandić još ujutro lupao šakom o stol inzistirajući na njemu, odustalo se od prvotnog da Skupština - ne dokažu li se Čačićevi navodi - preporuči Vladi i Saboru da razriješi ministra Čačića. Prihvaćeno obrazloženje sadrži da se povjerenstvo osniva zbog Čačićevih optužbi u medijima, da izvješće mora predati u roku od 30 dana, a nađe li kakve propuste u radu gradske uprave na projektu POS-a, Skupština će "poduzeti mjere efikasnog i brzog otklanjanja tih propusta".

Uz Blok, HIP i SDP, samo jedan haenesovac glasovao je za taj prijedlog - predsjednik mormonske crkve Ivan Valek, dok je predsjednik Skupštine Velimir Srića ostao suzdržan.

Nakon što su ga jednoglasno razriješili gradonačelničke dužnosti, zastupnici su Milana Bandića pozdravili dugim pljeskom, a esdepeovka Sonja Kostić pustila je i suzu.

- Želim vam kao kolegama i prijateljima koji me dobro poznaju reći da me sam čin te odluka kao njegova posljedica istinski i duboko pogađaju, najviše zato što sam, bez ikakvih kalkulacija i ne štedeći se, smatrao svojom ljudskom misijom - služiti Zagrepčanima i Zagrebu. Nastojao sam i vjerujem da sam dijelom i uspio demistificirati gradonačelničku nedostupnost i udaljenost od stvarnog života ljudi - kazao je Bandić u oproštajnom govoru.

Romana Kovačević