Vjesnik: 01. 02. 2002.

Ako je SFOR-ov dokument krivotvorina, Državno odvjetništvo trebalo bi tužiti Ivankovića

Nenad Ivanković, čelnik HONOS-a i HIP-a, podijelio je novinarima, čini se, krivotvoren dokument SFOR-a u kojem se tvrdi da hrvatska vlada namjerava likvidirati generala Gotovinu / Ako Ivanković tvrdi da ima autentičan dokument, a vlast tvrdi da je taj dokument falsifikat, Ivanković svjesno širi lažne vijesti i Državno bi odvjetništvo protiv njega trebalo pokrenuti kazneni postupak

ZAGREB, 31. siječnja – Nalazi li se umirovljeni general Ante Gotovina, za kojim je raspisana Interpolova crvena tjeralica, u Hrvatskoj? Prema tvrdnjama njegova brata Bore i istupu Nenada Ivankovića, čelnika HONOS-a, izrečenim u utorak, umirovljeni general kojeg traži Haaški sud mogao bi opet biti na području Hrvatske.

Nenad Ivanković, čelnik HONOS-a i HIP-a, te autor knjige »Ratnik«, podijelio je novinarima, prema svemu sudeći, krivotvoren dokument SFOR-a. U tom se dokumentu tvrdi da hrvatska vlada namjerava likvidirati generala Gotovinu. Prema Vjesnikovim izvorima bliskim saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, cilj je Ivankovićeva istupa omesti napore hrvatskih vlasti da vrate povjerenje međunarodne zajednice, poljuljano zbog »slučaja Gotovina«.

SFOR, predsjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Đurđa Adlešić, predstojnik Ureda nacionalne sigurnosti (UNS) Tomislav Karamarko i glasnogovornica Vlade Aleksandra Kolarić demantirali su autentičnost dokumenta za koji Ivanković kaže da je SFOR-ov.

Prema tvrdnjama nekih novina, Ivankovićev je dokument krivotvorina nastala u kuhinji bivših HIS-ovaca bliskih Markici Rebiću, bivšem savjetniku predsjednika Tuđmana za nacionalnu sigurnost.

Prema mišljenju međunarodnih promatrača, hrvatska je vlast loše reagirala u »slučaju Gotovina«. Ako su Boro Gotovina, Nenad Ivanković, pa i dr. Ivić Pašalić, javno govorili da znaju gdje je odbjegli general, zašto nitko od njih dosad nije pozvan na informativni razgovor kako bi svoje spoznaje iznijeli i policijskim službenicima?

Ako Ivanković tvrdi da posjeduje autentičan dokument, prema kojem hrvatska vlast namjerava likvidirati generala Gotovinu, a ta ista vlast tvrdi da je taj dokument falsifikat, to znači da Ivanković svjesno širi lažne vijesti i da bi Državno odvjetništvo protiv njega trebalo pokrenuti kazneni postupak.

Vrlo je vjerojatno da se umirovljeni general Gotovina iz Kanade, gdje je navodno tajno boravio, vratio u Hrvatsku. Na to među ostalim ukazuje tvrdnja iz Ivankovićeve konstrukcije da hrvatske vlasti namjeravaju likvidirati Gotovinu.

»Kad bi ga netko iz hrvatske vlasti i htio likvidirati, mogao bi to izvesti samo na području Hrvatske.

Time Ivanković i ljudi koji stoje iza njega, brinući se o sigurnosti odbjeglog generala, samo potvrđuju da je on u Hrvatskoj i žele u javnosti izazvati zabunu i kaos, slično kao prilikom lanjskog skrivanja generala Norca«, tvrde neki.

Drugo, general Gotovina ne nalazi se u BiH, jer bi ga tamo u hipu uhitili pripadnici SFOR-a, koji za slične akcije imaju mandat na području cijele BiH.

S tim u vezi vrlo je vjerojatna izjava HDZ-ovog saborskog zastupnika Ljube Ćesića Rojsa da su ga na skijanju u BiH uhodili pripadnici SFOR-a dok je bio u društvu s Borom Gotovinom.

»Obavještajno podzemlje, kako predstojnik UNS-a Tomislav Karamarko naziva ljude koji stoje iza ove Ivankovićeve akcije, sigurno procjenjuje da neuobičajena danonoćna nazočnost policijskih vozila na području Zagreba i Dalmacije nije povezana s običnom policijskom vježbom, nego s mogućim kretanjem generala Gotovine«, zaključuju neki analitičari.

Željko Peratović