Novi list: 04. 02. 2002.

FINANCIAL TIMES O PROPALOM ENRONU I POKOJNOM HRVATSKOM PREDSJEDNIKU

Igre s Tuđmanovim fantazijama

ZAGREB - Kolaps Enrona mogao bi okončati dugotrajni skandal u vezi s odnosom između te američke energetske tvrtke i vlade pokojnog predsjednika Tuđmana, tvrdi londonski Financial Times, nakon što se otkrilo da je Enron prije propasti bio blisko povezan s današnjom američkom vladom koju vode republikanci, a davao im je i novac za predizbornu kampanju.

Tuđman je prije smrti koncem 1999 dogovorio kontroverzni sporazum s Enronom po kojem bi taj energetski div sagradio u Hrvatskoj elektranu, upravljao njome 20 godina i istodobno prodavao Hrvatskoj elektroprivredi struju po cijenama višim od tržišne. No, kad je u siječnju 2000. izabrana demokratska vlada, Tuđmanov dogovor s Enronom počeo se preispitivati, a fonogrami iz Predsjedničkog ureda pokazali su da se pokojni predsjednik nadao da će tim sporazumom dobiti političke usluge, uključujući i posjet Washingtonu.

Nazivajući to Tuđmanovim fantazijama, s kojima se Enron spremno igrao, londonski list podsjeća da su fonogrami objavljeni u tjedniku “Globus” pokazali da je pokojni predsjednik očekivao da će prilikom njegova posjeta Washingtonu Hrvatska biti primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), a zatim i u Partnerstvo za mir i NATO. Sporazum s Enronom čak je povezivao s mogućnošću da izbjegne odlazak pred Haški sud. Prema fonogramu, upravo tim očekivanim političkim uslugama Tuđman je opravdavao to što je ugovor omagućio Enronu da na višoj cijeni isporučene struje zaradi 120 do 200 milijuna dolara tijekom 20 godina.

Na jednom od susreta, piše Financial Times, Tuđman je pitao Josepha Suttona, voditelja Enronovih međunarodnih operacija, koliko je njegova kompanija utjecajna u američkoj vladi i može li osigurati Hrvatskoj ulazak u WTO. Sutton je odgovorio da to ne može obećati, ali je zajamčio da će Enron i SAD lobirati za prijem Hrvatske u WTO, Partnerstvo za mir i NATO.

- Nova hrvatska vlada odmah je pokrenula pregovore s Enronom i postigla novi dogovor, ali njegovi detalji nisu poznati. Financial Times pretpostavlja da je Enron zadržao pravo na gradnju elektrane i prodaju struje HEP-u po cijenama višim od tržišne, iako nižima nego prije. No, Enronove isporuke struje Hrvatskoj okončane su 30. studenoga, kada su prestale i isporuke ostatku Europe, dok elektrana nije ni napravljena.

B. Po