Vjesnik: 04. 02. 2002.

Sad su na redu razgovori, ali ne samo između SDP-a i HSLS-a

Sve stranke vladajuće koalicije, a i one druge, prihvaćaju Budišin izbor kao unutarnju stvar HSLS-a i kao volju većine članova te stranke. Ne očekuju nikakve dramatične događaje, kao što bi bili raspad koalicije i prijevremeni izbori / Iznimka je HDZ, koji u Budišinoj pobjedi vidi veliki udarac jedinstvu petorice

ZAGREB, 3. veljače - Zbivanja na izbornom Saboru HSLS-a u subotu očekivano su izazvala veliku političku i medijsku pozornost. Isto vrijedi i za pobjedu Dražena Budiše i njegov povratak na čelo druge po snazi stranke vladajuće petorke. Što o tome misle predstavnici parlamentarnih stranaka, prije svega iz vladajuće koalicije? Sudeći po onome što su rekli za Vjesnik u nedjelju, »lopta je spuštena na zemlju«. To znači da, vjeruju koalicijski partneri, Budišina pobjeda neće izazvati nove potrese u vladajućoj koaliciji.

Opačić: I SDP nezadovoljan odnosima u koaliciji

Članica Glavnog odbora SDP-a Milanka Opačić rekla je: »Poštujemo izbor većine u HSLS-u. Mogu samo izraziti nadu da će petorka opstati do kraja mandata i da će realizirati projekte koje je započela«, naglašava Opačić. Što se tiče najavljenih razgovora Ivice Račana i Dražena Budiše, smatra da o odnosima u koaliciji moraju razgovarati čelnici svih stranaka petorke, a ne samo lideri SDP-a i HSLS-a. »Budiša je u predizbornoj kampanji iznio i zahtjeve za promjenom načina odlučivanja u koaliciji. Neki od njih su u ovom trenutku, na polovici mandata, jednostavno neostvarivi. Vrijeme će pokazati od čega Budiša ne želi odustati, ali i to, može li se oko toga u koaliciji postići dogovor«, kaže.

»U SDP-u još nismo razgovarali o Budišinim zahtjevima, jer smo čekali ishod izbora u HSLS-u. Vjerojatno ćemo uskoro razmatrati što je od njih za nas prihvatljivo, a što nije«, najavljuje Opačić, ali otkriva da će i SDP najvjerojatnije izaći sa svojim zahtjevima. »Dosad se nismo javno o tome očitovali, ali to ne znači da i u SDP-u nema nezadovoljstva radom i odnosima u koaliciji«, saznajemo od Milanke Opačić.

Sanader: Koaliciji odbrojeni dani!

»Budišina je pobjeda očekivana, a HSLS je sada ojačao«, ističe Ivo Sanader, predsjednik HDZ-a, dodavši da je u HSLS-u završilo razdoblje krize koja je potresala stranku. »Ipak, činjenica jest da su još uvijek tu politički razlozi, zbog kojih je Budiša dao ostavku«, tvrdi Sanader, te pojašnjava da je to u prvom redu neslaganje s politikom SDP-a. »Budišin izbor za predsjednika s takvim premoćnim rezultatom svjedoči da velika većina članova HSLS-a misli o politici SDP-a isto što i Budiša«, smatra Sanader. »Kad se tome doda činjenica da se na račun SDP-a sve više čuju i kritike iz HSS-a, te sukob SDP-a s HNS-om, koji je vrlo ozbiljan, onda su dani ovoj koaliciji odbrojeni«, drži Sanader. Dodao je kako je teško reći kada će to kulminirati, ali »činjenica jest da koalicija ulazi u duboku krizu i razdoblje labilnih odnosa«, zaključuje Sanader.

Trconić: Stalo nam je da koalicija uspije

Luka Trconić, potpredsjednik HSS-a, kaže kako se HSS nije miješao u unutarnje odnose u HSLS-u. »Bili smo zainteresirani za to da se u HSLS-u stvari razriješe na demokratski način, što se i zbilo. Ali, pravi ispit za Budišu i HSLS tek predstoji, jer je na njima velika odgovornost za dalje funkcioniranje koalicije«, primjećuje Trconić. On podsjeća na to da je i HSS jasno izrekao svoje stavove i zahtjeve koji se odnose na rad koalicije. »Stalo nam je do toga da koalicija uspije, ali nam predstoje ozbiljni razgovori o odnosima u petorci, o našim prioritetima i o tome imamo li snage ostvariti zajedničke projekte. Ako se vrati stari stil ponašanja, petorka više neće imati smisla«, upozorava Trocnić te naglašava da HSLS »svojim zrelim odlukama i te kako može utjecati na uspješan rad koalicije«.

Kramarić: Mora se uvažiti glas svih partnera

U Liberalnoj se stranci, kaže nam njezin lider dr. Zlatko Kramarić, i nisu opterećivali time tko će doći na čelo HSLS-a. Po njegovoj ocjeni, nakon Budišine pobjede ništa se dramatično neće dogoditi u koaliciji. »Očekujem da će se retorika bitno ublažiti. Stvarnost je u Hrvatskoj ipak dovoljno surova da nas sve prisili da budemo zabrinuti i odgovorni«. Kramarić očekuje da će Budiša inzistirati na promjeni načina odlučivanja u koaliciji. »I LS već dulje traži da se čuje i uvažava glas svih partnera, ako se već želi naša podrška i preuzimanje odgovornosti«, tvrdi čelnik LS-a. Kramarić nema ništa protiv razgovora Račana i Budiše, ali smatra da se slični razgovori moraju obaviti i na razini koalicije.

Blažeković: Neće biti prijevremenih izbora

U ime HNS-a, Budiši je na pobjedi čestitao glasnogovornik te stranke Boris Blažeković. »Ne mislim da će sada doći do nekih velikih promjena u koaliciji, a ponajmanje mislim da će Budišina pobjeda značiti kraj koalicije i prijevremene parlamentarne izbore«, ocjenjuje Blažeković. Za predstojeće razgovore Račana i Budiše kaže da su važni, jer su i odnosi između SDP-a i HSLS-a vrlo bitni za rad cijele koalicije.

Kajin: Protivnici HSLS-a priželjkivali su Radoša

»Budiša je jamačno najprepoznatljivija figura HSLS-a i njegova je pobjeda više nego uvjerljiva«, kaže potpredsjednik IDS-a Damir Kajin. »Očito je to najbolji izbor za HSLS, iako bi velika većina političkih oponenata više voljela vidjeti na tom mjestu Radoša«, kaže Kajin te pojašnjava da su protivnici očekivali nastavak mrvljenja HSLS-a i privlačenje njegovih glasova. Govoreći o utjecaju Budišine pobjede na petoricu, Kajin kaže da će, ako je vjerovati Budiši, doći do promjene dijela ministara, što će na neko vrijeme paralizirati Vladu. No, nastavlja, to je više posljedica bezličnosti i bezidejnosti sadašnje administracije. »Koalicija će sigurno živjeti još šest mjeseci do godinu dana, a onda - kud koji, mili moji«, prognozira Kajin, dodavši da Budišu ne bi trebalo optuživati za eventualni opstanak, uspjeh ili neuspjeh koalicije.

Đapić: Budišina pobjeda je očekivana

»Budišina pobjeda je očekivana«, rekao je Anto Đapić, predsjednik HSP-a, te dodao da se malo i podcjenjuje trećina glasova koju je dobio Radoš. »U koaliciji se neće dogoditi ništa dramatično, jer cijela je ova priča o HSLS-u bila samo Budišin način da redefinira svoje pozicije nakon predsjedničkih izbora«, ističe Đapić. »Razgovori s Račanom završit će kompromisom«, kaže Đapić, dodavši da je tijekom Budišine kampanje bilo vidljivo da je pri kraju ublažavao stav prema Vladi i neistomišljenicima.

Mate Granić: Koaliciju čekaju ozbiljni pregovori

I za Matu Granića, predsjednika DC-a, Budišina je pobjeda očekivana, ali, kaže, pitanje je kako će je prihvatiti Radoš i ljudi koji su ga podržali. »Budišina pobjeda svakako će dinamizirati političku scenu, a posebno odnose u koaliciji«, ističe Granić. »Koaliciju čekaju ozbiljni pregovori o načinu donošenja odluka, o strukturalnoj organizaciji Vlade, te o nekim kadrovskim rješenjima«, tvrdi Granić. »Ako se nađu rješenja za sva ta pitanja, Vlada i koalicija izdržat će do kraja mandata. Budiša će iskoristiti priliku da homogenizira vodstvo stranke, a njegova pobjeda jača i narodnjačko-liberalni centar i razbija bipolarnu političku scenu, što će se vrlo brzo i osjetiti«, zaključuje Granić.

Ivka Bačić i Anuška Fjorović