Vjesnik: 05. 02. 2002.

Budiša slaže svoju ekipu

Dorica Nikolić i dalje glavna tajnica HSLS-a?/ Ovaj tjedan bit će konstituirana najviša tijela stranke / Hoće li članovi Malog vijeća postati Željko Glavan, Milka Blagdan, Jadranka Katarinčić-Škrlj, Hrvoje Vojković i Vilim Herman?

ZAGREB, 4. veljače - Jedna među onima koje je novi predsjednik HSLS-a Dražen Budiša odmah nakon objave izbornih rezultata pohvalio za besprijekornu organizaciju Sabora bila je Dorica Nikolić, glavna tajnica stranke.

Već iz te činjenice moguće je zaključiti da će ona i dalje ostati na tom mjestu. Svoje organizacijske sposobnosti pokazala je u predsjedničkoj kampanji prateći Budišu u stopu, ali i tijekom lokalnih izbora. Bila je i glavna organizatorica dvaju proteklih sabora HSLS-a. Uza sve to, Dorica Nikolić nikad nije skrivala svoja politička opredjeljenja i potpunu odanost idejama Dražena Budiše. Bude li je Budiša imenovao novom-starom glavnom tajnicom, što će se znati ovih dana, Dorica Nikolić postat će automatski i članicom Malog vijeća.

Ovaj tjedan bit će konstituirana i najviša tijela HSLS-a. Saziva ih, prema odredbama stranačkog Statuta, novi predsjednik stranke. U Malo vijeće ulaze četiri potpredsjednika stranke izabrana na Saboru, te još osam članova koje imenuje predsjednik stranke. Očekuje se da će Budiša pokušati postići potpuni balans snaga - i regionalni i politički - u najvišem izvršnom tijelu stranke. No, vjeruje se da će to u konačnici ipak biti njegovi istomišljenici, barem kad je riječ o glavnim političkim pitanjima, jer samo tako može provesti svoj program. Doduše, sama činjenica da je taj program dobio nepodijeljenu podršku izaslanika na Saboru, Budiši daje velike manevarske mogućnosti. S velikom vjerojatnošću može se očekivati da će u Malo vijeće biti imenovani oni liberali koji su otpali iz potpredsjedničke utrke, ali su ipak dobili velik broj glasova, primjerice Riječanin Željko Glavan, koji je dobio samo 30 glasova manje od četvrtoplasiranog.

Doduše, može biti predložen i novim ministrom pomorstva, prometa i veza umjesto Alojza Tušeka koji je izbačen iz stranke. Neki tvrde da Glavan može biti izabran i za predsjednika Velikog vijeća makar u to tijelo nije izravno izabran, već mu automatski pripada kao saborskom zastupniku.

Glavan je u skupini liberala koja je uspjela uvesti HSLS u vladajuću koaliciju na lokalnoj razini, podignuvši rejting stranke s dva na sedam posto biračke potpore. Osim toga, prvi je dao inicijativu da se podrži Budišina kandidatura za predsjednika stranke, bez ostatka promovirajući njegovu politiku.

Velike šanse za mjesto u Malom vijeću ima i Milka Blagdan, profesorica iz Zadra, te Jadranka Katarinčić-Škrlj iz Buzeta. Hrvoje Vojković još je jedan iz takozvane Budišine skupine koji je dobio velik broj glasova za potpredsjednika stranke, što će se sigurno uzimati u obzir prilikom slaganja stranačke kadrovske križaljke. Iako ne pripada Budišinim sljedbenicima, u Malo vijeće opet bi mogao ući Vilim Herman kao predstavnik Slavonije.

Malo vijeće tijelo je koje Velikom vijeću predlaže stupanje u parlamentarne koalicije, odnosno koalicijske vlade, te istupanje iz njih. No, odluku o tome donosi Veliko vijeće. Od ukupno 35 članova tog tijela izabranih na Saboru, čak ih je 28 iz takozvane Budišine frakcije. Odnos snaga među saborskim zastupnicima, ujedno članovima Velikog vijeća, podijeljen je, jednako kao i među predsjednicima županijskih vijeća koji su također automatski članovi Velikog vijeća.

Malo vijeće odlučuje o kandidatima za članove Vlade, zamjenike, pomoćnike i tajnike ministarstava.

Prema statutarnim odredbama, Veliko vijeće mora se konstituirati u roku od 60 dana, ali jasno je da će zbog političkih okolnosti i potpunog stabiliziranja unutarstranačkih odnosa taj posao biti završen već za desetak dana. Tada će vrh stranke moći početi i formalno provoditi prihvaćen program.

Aleksa Crnjaković