Vjesnik: 05. 02. 2002.

Birajte: horor ili SF?

Neće Račanu biti lako. Ali nije ni dosad. Ako Budiša toliko voli HSLS, nije li ga napokon trebao prepustiti mlađoj generaciji, u kojoj ima sjajnih političara i stručnjaka? E, taj film kod Budiše nećemo gledati

ANDREA LATINOVIĆ

Čak 53 zastupnika želi u Hrvatskom saboru raspravu o odnosima Hrvatske i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). A sve to na inicijativu DC-a, pa su agilni Mate Granić i Vesna Škare-Ožbolt ovaj put doista pogodili »u sridu«, predlažući da se u Saboru progovori o toj vrućoj temi, zbog koje Račanovu vladu najčešće prozivaju i sumnjiče u javnosti.

Iz Vlade je stigao hitar odgovor - ona sad signalizira da želi raspravu o toliko napadanom ugovoru, jer će se tako ta tema prestati koristiti u politikantske svrhe.

I zastupnici će doći na svoje, moći će izlagati svoje »za« i »protiv« razloge. Je li taj ugovor plus ili minus za Hrvatsku, prijeti li zbog njega Hrvatskoj grozna slika Argentine ili Turske nešto ranije, ili je ipak riječ o preuranjenim strahovima i neutemeljenim optužbama da je »komunistička vlada prodala jeftino i ispod cijene zemlju strancima«?

Šteta je samo što premijer i njegovi ljudi tu raspravu nisu otvorili koji mjesec ranije, kad je javnost sumnjala da se iza ugovora krije nešto mračno i nepovoljno za državu. No, unatoč disonantnim tonovima o toj temi, može se očekivati da će se vlast s obiju strana Markova trga dogovoriti i zaključiti da je MMF ipak dobar.

Ep o Gilgamešu, pardon, šefu HSLS-a, napokon je gotov! Budiša se vratio tamo od kuda nikad nije želio ni otići. Ako je svojim odlaskom želio ucijeniti Račana, baš i nije uspio. Sve što je učinio jest daljnje osipanje ugleda HSLS-a u očima birača. Radoš je svima koji su u njega sumnjali pokazao čvrstinu, a Budiši još nešto važnije - dostojanstvo. Čak je i Goran Granić imao petlje reći ono što treba.

Budiša? Zašto je uopće odlazio ako se tako žestoko želio vratiti? Zato što je HSLS jedino mjesto na kojem on svoje liderske ambicije uvijek i nanovo može pokazati. No kako ne biti skeptičan prema čovjeku kojem silna taština ne dopušta pružanje ruke Graniću, nego se prema njemu odnosi kao prema podaniku koji bi valjda trebao tražiti milost? Neće Račanu biti lako. Ali nije ni dosad. Ako Budiša toliko voli HSLS, nije li ga napokon trebao prepustiti mlađoj generaciji, u kojoj ima sjajnih političara i stručnjaka? E, taj film kod Budiše nećemo gledati.

Istodobno, u zagrebačkoj se Gradskoj skupštini upravo vrti jedan drugi film. Ne znamo samo je li riječ o hororu ili SF-u. Je li riječ o »Noći vještica« ili ipak o »Odiseji u svemiru«? Jer, tamo zajedničkim snagama SDP, »stranka dobrih poteza«, ide ruku pod ruku sa HDZ-om i po svaku cijenu želi zgaziti HNS. Nova je i parola o suradnji SDP-a i HDZ-a: »Nekoć znanstvena fantastika, danas realnost u vašem gradu«! Pa tako odlazeći Bandić, uz potporu svog profesora Tomca, javno poručuje gradskim HNS-ovcima da će raskrinkati njihove »neodgovorne objede, insinuacije i laži«, želeći valjda opravdati sad već vidljivu SDP-ovu želju za novim izborima u Zagrebu, a možde i šire od metropole.

Iako je Zagrepčanima dosta izbora, političkih trikova i jagme za foteljama, i iako bi novi izbori blokirali rad grada u idućih nekoliko mjeseci (glavni tajnik HNS-a Ferenčak upozorava da bi Skupština bila blokirana šest mjeseci, a novi bi izbori stajali 2,5 milijuna eura!), kao da je riječ o vapaju nijemih. Zar bi doista građani Zagreba, ili čitave države, trebali plaćati ponovne borbe za pozicije? Izbor nije lak - ili novi izbori ili i dalje trpjeti pokušaje vladajućih da vladaju.

»HDZ-u i SDP-u ide dobro u Daruvaru, istarskom Novigradu, Kršanu, krenulo im je i u Raši, pa ne vidim zašto ne bi sutra koalirali u cijeloj državi«, ironično kaže odličan dijagnostičar, IDS-ovac Kajin.

U Zimbabveu je pak parlament odlučio novim zakonom ograničiti slobodu medija, pa će tako i domaći i strani novinari mnogo teže dolaziti do informacija. Protivnici tog zakona tvrde da predsjednik Mugabe zapravo želi ušutkati oporbu kako bi na ponovnim izborima opet pobijedio, a javnost isključiti iz važnih procesa i odlučivanja. Grozno. Svaka sličnost sa stvarnim događajima i likovima u Hrvatskoj je, dakako, isključena.