Vjesnik: 05. 02. 2002.

Ni Gotovinin bijeg niti dokumenti o Medačkom džepu neće presuditi o puštanju Ademija na slobodu

ZAGREB, 4. veljače - »Očekujemo da će Haaški sud ovaj tjedan donijeti odluku o zahtjevu da se general Rahim Ademi brani sa slobode«, rekao je Orsat Miljenić, predstojnik Ureda hrvatske Vlade za suradnju s Haaškim sudom u ponedjeljak za Vjesnik. Naglasio je da između Hrvatske i Suda nema otvorenih pitanja.

Haaški sud tražio je od tužiteljstva da se u ponedjeljak pismeno očituje o tome je li mu hrvatska strana omogućila uvid u dokumente o Medačkom džepu. Naime, tužiteljstvo je u petak na sjednici sudskog vijeća tvrdilo da Hrvatska nije dala te dokumente, što je odlučno opovrgnuo zamjenik premijera dr. Goran Granić.

U izvorima bliskim Vladi ocjenjuje se da je neistina koju je izreklo tužiteljstvo - da je Hrvatska odbila dati dokumente - možda pokušaj blefiranja prema Sudu.

Granić je podsjetio da je Vlada još prije dva tjedna pozvala tužiteljstvo da preuzme tražene dokumente. No, u Vladi bliskim izvorima doznajemo da je haaško tužiteljstvo tražilo isključivo originale dokumenata, na što hrvatska strana nije pristala. Nakon što je dogovoreno da će tužitelji dobiti kopije, oni su tražili da njihov predstavnik dođe u Zagreb kako bi sravnio te kopije s originalima. Po dokumente nitko iz tužiteljstva nije došao, a na Sudu su tvrdili da ih Hrvatska ne da.

Izvori ocjenjuju da ni bijeg Ante Gotovine, niti sporni dokumenti neće biti presudni za odluku Haaškog suda o privremenom puštanju Ademija na slobodu. No, Sudu su dokumenti važni da bi kompletirao spis o Ademijevu zahtjevu. Naime, izvori bliski Vladi ocjenjuju da će odluka o puštanju Rahima Ademija na slobodu biti presedan na kojem će se temeljiti takve buduće odluke o haaškim pritvorenicima. Stoga Sud želi imati potpuno čist spis o puštanju na slobodu, ocjenjuje se.

Poznato je da su dosad na slobodu bili pušteni oni optuženici koji su pristali »na suradnju« s tužiteljstvom, što je Ademi odbio. U pravilima Tribunala nigdje ne stoji da je suradnja s tužiteljstvom uvjet za privremeno puštanje na slobodu. Optuženik mora surađivati sa Sudom u smislu njegova poštovanja - što se očituje i u dragovoljnoj predaji, a ne s tužiteljstvom, naglašava se.

Kad je riječ o povezivanju Gotovinina bijega s mogućim Ademijevim puštanjem na slobodu, izvori bliski Vladi kažu kako je to neprihvatljivo jer ne postoji ni jedna zemlja u kojoj nema bjegunaca od zakona. To stajalište tužiteljstva tim je neprihvatljivije jer je informacija o optužnici procurila od haaških istražitelja. Oni su je dali Savi Štrpcu iz banjolučkog »Veritasa«, i tako je ta informacija objavljena, podsjeća se.

Izvori bliski Vladi ocjenjuju da Haag razrađuje opće kriterije koje će primjenjivati u svakom budućem slučaju privremenog puštanja optuženika na slobodu. Dosad je pritvor optuženika bio obvezan, a sada će se ići na rješenja da pritvor bude izuzetak, dodaju Vjesnikovi izvori.

Biljana Bašić