Novi list: 06. 02. 2002.

PREMIJER RAČAN SUGERIRAO DA NJEGOV ZAMJENIK ODLAZI S DUŽNOSTI

Napuštajući Vladu, Granić otkazao put u SAD

Zamjenik premijera rekao je sindikalcima i poslodavcima neka mu ne daju podršku, jer će mu to više škoditi nego koristiti

ZAGREB - Zamjenik premijera dr. Goran Granić jučer je iznenada odustao od ranije planiranog dvotjednog posjeta Sjedinjenim Državama, potvrđeno je jučer u hrvatskoj Vladi. Promatrači taj Granićev potez povezuju s njegovim skorim odlaskom s dužnosti, jer se on i predsjednik HSLS-a Dražen Budiša nisu uspjeli pomiriti uoči kadrovskih promjena u Vladi, koje traži ta stranka.

Takav rasplet preksinoć je signalizirao i premijer Ivica Račan kad je rekao da je svatko zamjenjiv, ali da je važno u kakvoj atmosferi netko odlazi, aludirajući time na HSLS-ove kritike na račun njegovog zamjenika. Pri nečijem odlasku, dodao je Račan, treba govoriti i o svim njegovim zaslugama i doprinosima.

Dražen Budiša je sredinom prosinca, u intervjuu našem listu, optužio Granića da sa svoje dužnosti u Vladi rukovodi i političkom diferencijacijom u HSLS-u na štetu te stranke, a u korist premijera Račana i SDP-a kao dominantne stranke u koaliciji. Granić, koji je to opovrgnuo, za Račana je gotovo nezamjenjiva stručna osoba, pa je premijer svojim suradnicima prošli tjedan najavio da će u slučaju njegova odlaska morati napraviti preraspodjelu njegovih (tridesetak) dužnosti. S obzirom na Granićeve radne kapacitete, njega neće moći zamijeniti jedan čovjek.

Granić je našem listu rekao da neće otići u Inu, nego da će se vratiti na svoje staro mjesto u energetski institut “Hrvoje Požar” ako to bude trebalo. Njegovi znanci tvrde da na dužnost u Vladu stiže oko devet sati, a da prije toga svakodnevno u sedam sati dolazi u spomenuti institut.

U krugovima Gospodarsko-socijalnog vijeća tvrdi se da je zamjenik premijera predstavnicima sindikata i poslodavaca - kad je u četvrtak čuo da mu uoči sabora HSLS-a namjeravaju dati javnu potporu za ostanak na dužnosti rekao neka to ne čine, jer će mu to više škoditi nego koristiti. Njegovo odustajanje od dvotjednog puta u SAD daje naslutiti kako Granić razmišlja o odlasku sa sadašnje dužnosti i prije nego što bi to moglo zatražiti Malo vijeće HSLS-a, koje se - prema Budišinoj najavi - treba formirati do kraja sljedećeg tjedna.

Branko PODGORNIK