Novi list: 06. 02. 2002.

PRVI PUT NAKON 3. SIJEČNJA INTERNACIONALIZIRAN SLUČAJ PRITISAKA NA NOVINARE

OESS zabrinut zbog pritiska na Latina

Etičko povjerenstvo HRT-a jučer nije nastavilo zasjedati, pa promatrači zaključuju kako bi se cijela stvar mogla “zabašuriti”

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova nije jučer komentiralo zabrinutost koju je predstavnik OESS-a za medije Freimut Duve izrazio ministru Piculi zbog pritisaka na Denisa Latina, autora Latinice “Pravda u Hrvata”.

Duve je Piculi 4. veljače poslao pismo u kojemu stoji: “Vaša je zemlja nedavno ostvarila značajan napredak na polju medija te bi bilo izuzetno uznemiravajuće ako bi se taj napredak sada potkopao odlukom Državnoga odvjetnika o kaznenom gonjenju Denisa Latina”. Duve je dodao da takav postupak “može imati negativan učinak na medije i novinare koji istražuju slučajeve korupcije”.

Duve, naime, misli – stoji u jučerašnjem priopćenju OESS-a - da “Državni odvjetnik namjerava podići optužnicu protiv Latina po članku 309. hrvatskoga Zakona o kaznenom postupku”.

Ipak, treba naglasiti da zagrebački državni odvjetnik Krunoslav Canjuga u svojoj najavi kaznenoga progona nije spominjao Denisa Latina, nego novinara Srećka Jurdanu te odvjetnike Čedu Prodanovića i Antu Nobila, tvrdeći da su u Latinici izrekli niz neistina, kleveta i apsurdnih tvrdnji. Ova reakcija OESS-a prvi je put od 3. siječnja 2000. da jedna međunarodna organizacija reagira na neki konkretan slučaj pritiska na novinare u Hrvatskoj.

Državni odvjetnik u Zagrebu jučer nije komentirao novi razvoj događaja, poručujući nam preko tajnice da “nema komentara”. Taj se njegov odgovor odnosio i na naše pitanje je li učinio išta kako bi ostvario svoju najavu kaznenoga i stegovnog progona novinara i odvjetnika.

Inače, Etičko povjerenstvo HRT-a, koje u ponedjeljak nije odlučilo o mogućemu sukobu interesa Denisa Latina, Marije Nemčić ili Mirka Galića u slučaju “Latinica”, odluku o tome neće donijeti ni sljedećih dana. Promatrači stoga zaključuju kako bi se moglo dogoditi da se cijela stvar “zabašuri”, kako se nitko nikome ne bi morao zamjerati u ovome osjetljivom slučaju ocjenjivanja rada vlastitoga kolege, ali i šefova.

Neslužbeno smo doznali da bi se povjerenstvo sljedeći put moglo sastati krajem ovoga ili početkom sljedećeg tjedna. Predsjednik povjerenstva Damir Dević jučer nam je izjavio kako će za konačnu odluku trebati prikupiti dodatne obavijesti. Kakve i od koga, nije kazao, pozvavši se na prethodnu odluku povjerenstva.

B. PAVELIĆ