Vjesnik: 06. 02. 2002.

Dasović: Svi u Zagrebu znali su za likvidacije Srba u Gospiću

RIJEKA, 5. veljače - Na suđenju »gospićkoj skupini«, svjedok Ivan Dasović, bivši načelnik PU Gospić, u utorak je više od četiri sata odgovarao uglavnom na pitanja prvooptuženog Tihomira Oreškovića i njegova branitelja Željka Olujića.

Na Oreškovićevo pitanje je li 1991. bilo moguće obraniti Gospić, Dasović je odgovorio da je do polovice te godine položaj grada bio zanemaren, a pomoć nikakva. Dodao je da je od Marijana Rogića saznao kako je jedan tada visoki dužnosnik MUP-a rekao da Gospiću »ne treba pomoć kad je i ovako pao, već treba spašavati Slavoniju«. Na pitanje je li se sumnjalo da iz Gospića doušnici dojavljuju podatke pobunjenim Srbima, svjedok je rekao da je tih sumnji bilo sve do »Oluje«. Dasović je dodao da nije znao da u akciju »Maslenica« kreće i postrojba iz Gospića, a kninski radio javio je o tome samo sat nakon što je postrojba izašla iz vojarne.

Svjedok se sjeća da se Mirko Norac protivio zahtjevu Ante Karića, povjerenika Vlade za Liku, da se zauzme Ljubovo bez obzira na moguće žrtve, ali je ta akcija ipak provedena. »To je bilo kad je došlo oko 250 Albanaca, ali kasnije ih je ostalo petnaestak«, rekao je Dasović. Izjavio je da je razgovarao s predsjednikom Franjom Tuđmanom o likvidacijama Srba u Gospiću, te da su u Zagrebu svi znali za likvidacije.

Dasović je napomenuo i da je u proljeće 1992. sa šestoricom, sedmoricom građana Gospića bio kod ministra obrane Gojka Šuška. S njima je bio i sadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Drugooptuženi Ivica Rožić pitao je svjedoka zna li koliko je Gospićana započelo obranu grada. Odgovorio je da je 26. rujna 1991. u gradu postrojeno između 65 i 85 pripadnika ZNG-a te oko 330 policajaca, dobrim dijelom iz Rijeke i Zaboka.

D. Herceg

Lažna dojava o bombi prije suđenja »Gospićanima«

ZAGREB/RIJEKA, 5. veljače - Glavna rasprava na suđenju »gospićkoj skupini« u Županijskom sudu u Rijeci prekinuta je u utorak ujutro zbog anonimne dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi. Dojava se pokazala lažnom nakon što je policija u 11 sati završila pirotehnički pregled zgrade. Suđenje je nastavljeno oko podneva.

Predsjednica Sudskog vijeća sutkinja Ika Šarić izvijestila je da je prije rasprave anonimni muškarac telefonom javio da će »zgrada letjeti u zrak«. Sud je nakon toga ispražnjen.

»U 9.50 sati, prije početka suđenja takozvanoj gospićkoj skupini, nepoznati muškarac javio je da je u zgradi suda postavljena eksplozivna naprava, ali se to nakon pregleda pokazalo lažnim«, rekla je glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić.

»Oni koji se boje da će istina izaći na vidjelo služe se takvim podmetanjima«, kratko je komentirao ministar unutarnjih poslova Šime Lučin. (Hina)