Vjesnik: 06. 02. 2002.

»"Grupo" je u sprezi s Ortynskim«

ZAGREB, 5. veljače - »"Grupo" je ilegalna organizacija stvorena radi kontrole medijskog prostora koja onemogućava drugo mišljenje i koči razvoj Hrvatske«, rekao je u utorak navečer voditelj HTV-ove emisije »Latinica« Denis Latin gostujući na studentskoj tribini u Studentskom domu »Stjepan Radić«.

Prema njegovim riječima, u reakcijama nakon emisije »Pravda u Hrvata« postala je očita sprega »Grupa« i državnog odvjetnika Radovana Ortynskog koji je, prema Latinu, dobio zaštitu svih medija koji pripadaju toj organizaciji, a posebno Europapress holdinga.

»Unatoč sprezi tih medija s dijelovima bivše vlasti, zanimljivo je da Tuđman u vrijeme slučaja Ankice Lepej nije dobio njihovu zaštitu kao sada Ortynski, što govori o snazi "Grupa" koji je bio moćniji i od samog Tuđmana«, rekao je Latin, dodavši da je s »Grupom« povezano i Hrvatsko novinarsko društvo, većina radijskih postaja te da je bivša v.d. glavne urednice HTV-a Marija Nemčić pod pritiskom »Grupa« sazvala etičko povjerenstvo zbog njegova navodnog kršenja novinarske etike. »Već sam bio na jednom ročištu pred tim povjerenstvom koje me ispitivalo o nastanku sporne emisije, mom radu u "Nacionalu" i višegodišnjem sporu s EPH u kojem sam nekada radio«, rekao je Latin.

Spomenuo je da se nakon reakcija na Latinicu za zaštitu obratio Hrvatskom helsinškom odboru i povjerenstvu OESS-a koje je izrazilo zabrinutost zbog prijetnji kaznenim progonom.

Prije početka tribine, tajnica Nove hrvatske desnice Ana Lučić podijelila je svima prisutnima letak u kojem Latina optužuje da je »po židovskom nalogu« odustao ugostiti vođu te organizacije Mladena Schwartza u »Latinici« posvećenoj desnici. Latin je odbio takve optužbe, rekavši da nema ništa protiv da mu Schwartz bude gost u planiranoj emisiji.

M. Lipovac