Vjesnik: 07. 02. 2002.

Dio HDZ-a sumnjiči Mladež za urotu u Pašalićevoj režiji

Na Plitvicama je u subotu održan seminar na kojem se okupilo oko 50 predstavnika Mladeži HDZ-a iz 21 županije, pod pokroviteljstvom Zaklade državnog zavjeta kojoj je na čelu dr. Ivić Pašalić / »U drugom dijelu, u kojem sam ja održao predavanje, nije bilo govora ni o VII. saboru niti o bilo kakvim stranačkim temama«, izričit je Pašalić

ZAGREB, 6. veljače - »Nacionalni odbor Mladeži HDZ-a tek će odlučiti koga će među seniorima podržati na izborima. Naime, neki od njih su u zadnje vrijeme pokazali da žele ukinuti Mladež, a drugi su je podržavali. Mladež će znati zahvaliti onima koji uviđaju potrebu njene afirmacije«, kaže za Vjesnik v. d. predsjednika Mladeži HDZ-a Ante Zoričić, opisujući posljednji sastanak tog HDZ-ovog tijela.

Naime, u subotu (2. veljače) u plitvičkom je hotelu »Jezero« održan seminar na kojem se okupilo oko 50 predstavnika Mladeži HDZ-a iz 21 županije, pod pokroviteljstvom Zaklade državnog zavjeta kojoj je na čelu dr. Ivić Pašalić. Dok se u prvom dijelu seminara raspravljalo o položaju Mladeži unutar HDZ-a, u drugom je dijelu predavanje održao dr. Pašalić, govoreći stranačkoj mladeži o položaju mladih u narodnim strankama sličnima HDZ-u u ostalim europskim zemljama.

Seminar je izazvao sumnjičavost u dijelu stranke koji tvrdi da se na Plitvicama zapravo dogovarala izborna strategija za VII. sabor stranke, zakazan za 20. i 21. travnja, kao i mnoge druge stvari »ispod žita«, a sve »u Pašalićevoj režiji«.

Navodno su se članovi Mladeži dogovorili da će uoči VII. sabora obavezno zajedno boraviti u istom objektu, »kako bi bili na okupu«, te da će na saboru morati pokazati jedni drugima listiće s imenom kandidata za kojeg su glasali! To bi značilo, tvrde Pašalićevi protivnici, da će biti prekršeno i pravilo o tajnosti glasanja i da je plitvički sastanak zapravo bio konkretan dogovor o ponašanju na saboru. Jasno, pod Pašalićevim pokroviteljstvom, iako se još pouzdano ne zna hoće li se on kandidirati za predsjednika stranke ili će to učiniti netko njemu blizak. Navodno je, kažu HDZ-ovci, umjesto planiranih 100 predstavnika Mladeži došlo samo njih 50-ak.

Ante Zoričić potvrđuje da ih je bilo oko 50, ali odbija priče o nekakvom urotničkom sastanku. »Mladež se dogovarala kako da u Središnji odbor stranke, koji ima 25 članova, uđe najmanje 15 naših predstavnika«, objašnjava Zoričić.

Dodaje kako je zaista dogovoreno da predstavnici Mladeži noć uoči sabora prespavaju u istom hotelu, ali iz jednostavnog razloga. »Mladež nema šanse izboriti svoje predstavnike ako nije jedinstvena i ako ne bude na okupu, što dosad nikad nije bio slučaj. Negiram tvrdnje da ćemo morati jedni drugima pokazati papiriće s imenom kandidata za kojeg smo glasali i da smo se o tome dogovarali«, kaže Zoričić.

Na pitanje zašto je seminaru prisustvovao baš Pašalić, a ne, primjerice, Ivo Sanader ili neki drugi visokopozicionirani stranački čelnik, Zoričić kaže da se na takve seminare svaki put poziva netko drugi iz stranačkog vrha. Navodi da su na pretposljednjem seminaru u organizaciji Mladeži HDZ-a u Slavonskom Brodu, prije nekoliko mjeseci, bili Sanader, Vladimir Šeks i Drago Krpina, a na Plitvice su pozvali Pašalića.

Pašalić nam potvrđuje da je bio samo na drugom dijelu plitvičkog seminara, u kojem je održao predavanje. »Bio sam samo predavač na temu položaja mladih u strankama sličnima HDZ-u u Europi. Tema o kojoj smo razgovarali nije imala nikakve veze ni sa kakvim unutarstranačkim stvarima, ni s dnevnom politikom!«, tvrdi Pašalić.

Je li točno da su članovi Mladeži, zajedno s njim, na Plitvicama zapravo »kovali« planove o tome kako onemogućiti Sanadera u kandidaturi za predsjednika HDZ-a?

»U drugom dijelu, u kojem sam ja održao predavanje, nije uopće bilo govora ni o VII. saboru, niti o bilo kakvim stranačkim temama! Raspravljali smo o stvarima koje su potpuno odmaknute od dnevne politike«, izričit je Pašalić.

U Mladeži HDZ-a se, bez obzira na razne struje u stranci, nadaju da će uspjeti sačuvati svoju samostalnost i funkcioniranje.

Andrea Latinović