Vjesnik: 07. 02. 2002.

Ponudio sam Tuđmanu zapadnu Hercegovinu, ali ta ponuda nikad nije bila ozbiljna, tvrdi Izetbegović

Ponuda je bila iznesena, kaže bivši predsjednik Predsjedništva BiH, da bi se otkrile stvarne Tuđmanove nakane prema BiH /Pokojni hrvatski predsjednik navodno rekao Izetbegoviću da želi mnogo više od zapadne Hercegovine, uključujući Mostar i Stolac

SARAJEVO, 6. veljače - Bivši predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine i bivši čelnik SDA Alija Izetbegović potvrdio je da je s pokojnim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom razgovarao o mogućem priključenju zapadnog dijela Hercegovine Hrvatskoj. No, istaknuo je da to nikad nije bila »ozbiljna ponuda«.

Bivši predsjednik SDA time je reagirao na izjavu voditelja misije Ujedinjenih naroda u BiH Jacquesa Kleina danu Hrvatskoj televiziji, o tome da su Izetbegović i Tuđman otvoreno pregovarali o podjeli BiH.

Dugogodišni bošnjački politički lider u pismu koje je u srijedu objavilo sarajevsko Oslobođenje, objasnio je da je to bio »dio političkih nadmudrivanja«.

»Istina je da sam u jednom razgovoru ponudio Tuđmanu zapadnu Hercegovinu, ali istina je također da ta ponuda nikad nije bila ozbiljna«, tvrdi Izetbegović. Iznesena je, ističe, da bi se otkrile stvarne Tuđmanove nakane prema BiH.

Pokojni hrvatski predsjednik navodno je rekao Izetbegoviću da želi mnogo više od zapadne Hercegovine, uključujući Mostar i Stolac. »Na to sam se nasmiješio i odgovorio: "Odali ste se, gospodine predsjedniče. Vi ipak hoćete komad Bosne"«, iznosi bivši čelnik SDA svoju verziju razgovora.

Na kraju, Izetbegović postavlja pitanje ima li ikoga tko bi povjerovao da je Tuđman odbio uzeti dio BiH da mu je on uistinu ponuđen i ne bi li on takvu ponudu objavio na sva zvona. »Zar nismo do zadnjeg dana krvlju branili svaku stopu Mostara«, podsjeća bivši čelnik SDA.

U kuloarima se govori da je Kleinova izjava jedna od najozbiljnijih optužbi na Izetbegovićev račun. I prije se tvrdilo da je bivši predsjednik Predsjedništva BiH, usprkos deklarativnoj opredijeljenosti za jedinstvenu BiH, bio spreman pregovarati o trgovini teritorijem.

Na Kleinove riječi da BiH »nikad u povijesti nije bila država«, u utorak je reagiralo ministarstvo vanjskih poslova BiH zatraživši da se o toj izjavi službeno očituje UN. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija zatražio je od šefa Misije BiH pri UN-u Mirze Kušljugića da glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu prenese zabrinutost zbog Kleinove izjave, koja negira kontinuitet državnosti BiH i time šteti ugledu zemlje.

Čuju se i zahtjevi da Klein bude proglašen kao persona non grata. »Forum parlamentaraca BiH-1990« traži od vlasti BiH da Kleinu otkažu gostoprimstvo u državi koju negira ako ne može podastrijeti valjane povijesne činjenice za svoju izjavu.

Alenko Zornija i Hina