Večernji list: 07. 02. 2002.

DIPLOMATSKO-GOSPODARSKI SKANDAL

PET HSLS-ovih MINISTARA U VLADI OBAVIJESTILO ŠEFA SVOJE STRANKE

Ako Budiša povuče samo jednog ministra, otići će svi

Pet HSLS-ovih ministara u Vladi odlučilo je: povuče li novo vodstvo stranke samo jednog od njih, iz Vlade će otići svi. O tome je ministar obrane Jozo Radoš, i donedavni vršitelj dužnosti šefa stranke, obavijestio novog predsjednika HSLS-a Dražena Budišu. HSLS-ovi ministri čvrsti su u stavu da se ne dopusti smjena nijednog člana Vlade iz HSLS-a, iako se ne protive Budišinom ulasku u Vladu. Jedno će HSLS-ovo mjesto, odlaskom ministra prometa koji je isključen iz stranke, biti ispražnjeno.

Vijest potvrđena iz nekoliko izvora nagovještava mogući obrat situacije. Nakon povratka Budiše na čelo stranke, rečeno je da dva ministra mogu ostati. Budiša je bio spreman zadržati Jozu Radoša i Andru Vlahušića. Ni za jednog od ministara koji bi trebali otići nije bilo rečeno što nisu kao ministri dobro radili. Najavljene smjene nisu bile argumentirane.

No jesu li ministri u poziciji odlučivati o vlastitoj budućnosti? Malo vijeće HSLS-a, koje mora donijeti konačnu odluku, ipak nije u posve jednostavnoj situaciji. Ministri su se, čini se, postavili u čvrsti blok u kojem su Granić, Fižulić, Radoš, Vlahušić i Kraljević. Ako oni odu iz Vlade, prijeći će u Sabor i aktivirati zastupnički mandat koji su zamrznuli odlaskom u izvršnu vlast. Ministri bi zasobom mogli povući zamjenike i pomoćnike ministara iz vlastite stranke. Budiša bi u parlamentu svim tim bio prilično oslabljen. U tom slučaju, njegova pregovaračka pozicija s Račanom znatno slabi, a morao bi razmišljati i o tome neće li mu novi sastav HSLS-ovih zastupnika okrenuti leđa i podržati Vladu. Neki idu tako daleko da govore i o novoj koaliciji, u kojoj bi mjesto HSLS-a zauzeli zastupnici koji su napustili Budišu.

To je dio pregovaračke oštrine prema Budiši, ali nije lišeno ni principijelnog stava. Ovo što se sad događa, smatraju HSLS-ovi ministri, može biti opasno po političku stabilnost i budućnost zemlje.

Ministre je osobito zasmetalo što se uz poziv za ulazak u Malo vijeće govori o poraženoj strani. - Ne znam spadam li u poraženu ili pobjedničku struju - govori ministar zdravstva dr. Andro Vlahušić te dodaje: - Nije jasno ni po kojem se kriteriju ocjenjuju ministri, ako sad neki moraju otići. Ako svi odu, zašto bih u takvoj situaciji jedini ostao?

Vijest o mogućem odlasku svih HSLS-ovih ministara jučer je brzo prostrujala gradom. Čulo se o tome i u Vladi, no službene ostavke još nisu došle na premijerov stol.

D. Knežević, D. Glavina