Vjesnik: 07. 02. 2002.

Nema šanse da Blair i Clinton svjedoče na Miloševićevu suđenju

Bivši Carlosov branitelj misli pozvati i Schrödera i Chiraca / Predstavnici Haaškog suda kažu da optuženik može pozvati svjedoke koje hoće, ali mora dokazati da su relevantni / Sud mora paziti da suđenje ne preraste u cirkus, smatra Human Rights Watch

LONDON, 6. veljače (Od Vjesnikove dopisnice) - »Milošević bi mogao pozvati Billa Clintona i Tonyja Blaira da svjedoče na suđenju za ratne zločine«, navodi u srijedu u svom naslovu list Guardian. Poput mnogih drugih u svijetu, i britanski list prenio je izjave Miloševićevih branitelja da će njihov klijent na suđenju uprijeti prst u zapadne vođe. No minimalne su šanse da oni zaista osvanu u Haagu.

Francuski odvjetnik Jacques Verge, bivši branitelj terorista Carlosa koji sada ima savjetodavnu ulogu u Miloševićevoj obrani, spomenuo je ovih dana britanskog premijera Blaira, bivšeg američkog predsjednika Clintona, njemačkog kancelara Gerharda Schrödera i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca. Sve njih naveo je kao moguće svjedoke koji bi trebali svjedočiti o kosovskom i nedavnim »balkanskim ratovima«.

Miloševićevi planovi da pokuša blamirati britansku te druge zapadne vlade nisu neka velika novost. Još u ljeto prošle godine, neposredno nakon što je uhićen bivši predsjednik SRJ, njegovi su odvjetnici prijetili da će na Haaškom sudu otkriti »tajne sporazume« kojima je Zapad »podupro« režim u Beogradu. Miloševićeva obrana pokazat će u Haagu da je on od zapadnih vlada dobio »zeleno svjetlo« za mnoge svoje sporne akcije pa i za upotrebu sile, rekao je izjavio je u to vrijeme londonskom Sunday Telegraphu jedan od odvjetnika bivšeg jugoslavenskog predsjednika Branimir Gugl.

Londonski tisak nagađao je u isto doba kako bi čak trojica bivših britanskih ministara vanjskih poslova mogla dobiti pozivnicu da svjedoče u Haagu: lord Carrington, lord Owen i lord Hurd. Posebno je bio apostrofiran lord Hurd. On je nakon odlaska iz Foreign Officea prešao u City i s Miloševićem ugovorio unosnu privatizaciju jugoslavenskog PTT-a, koja je financijski osnažila tadašnji režim u Beogradu i možda produžila njegov opstanak.

Dužnosnici Foreign Officea rekli su prošlog ljeta: »Ne bismo se iznenadili da se tijekom suđenja postavi pitanje poslova lorda Hurda s Miloševićem, ali naše su ruke čiste i nemamo što kriti. No francuska bi vlada mogla biti nervozna ako se postavi pitanje njezinih prijateljskih odnosa s Miloševićem sve do 1999. godine«.

Nakon najnovijih špekulacija o mogućim pozivnicama vodećim zapadnim državnicima da svjedoče, predstavnici Tribunala navode da optuženik doduše može pozvati svjedoke koje želi, ali mora dokazati da se radi o relevantnim osobama. »Američki i britanski dužnosnici tvrde kako nema šanse da bi se (pred Haaškim sudom) pojavili Clinton i Blair«, navodi u srijedu Guardian. List citira i mišljenje organizacije Human Rights Watch: »Obrana bi morala uvjerljivo dokazati da bi Clinton ili Blair mogli pružiti ključne dokaze o Miloševićevoj krivici ili nevinosti. Sud bi morao uzeti u obzir i njihov položaj u javnosti, imajući na umu svoju dužnost da spriječi prerastanje suđenja u cirkus«.

Jasna Zanić Nardini