Vjesnik: 07. 02. 2002.

Fižulić otkazao posjet SAD-u zbog »novonastale političke situacije u Hrvatskoj«!?

Račan priznao da je zbog stanja u HSLS-u djelomično paraliziran rad Vlade / Navodno, Fižulić nije htio otputovati da mu predsjednik HSLS-a, dok ga nema, ne »smjesti« ostavku? / U sklopu američke turneje bili su predviđeni susreti s ulagačima, predstavljanje privatizacije hrvatskih energetskih tvrtki i potpisivanje sporazuma između HBOR-a i Exim banke

ZAGREB, 6. veljače - Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, koje je trebao voditi ministar gospodarstva Goranko Fižulić, otkazalo je posjet Sjedinjenim Državama od 9. do 15. veljače. Kao razlog otkazivanja, u priopćenju Ministarstva gospodarstva od srijede navode se »novonastale političke okolnosti u Hrvatskoj«, bez podrobnijeg objašnjnja što se misli pod tom formulacijom.

Premijer Ivica Račan pokazao je razumijevanje za članove Vlade iz HSLS-a koji su otkazali neke obveze u inozemstvu. Prema njegovim riječima, oni »očito imaju potrebu biti prisutni ovdje ne samo u tekućem radu Vlade, nego i u radu i raspletu u svojoj stranci«.

Račanu je žao što je zbog toga djelomično paraliziran rad Vlade u dijelu resora na čijem su čelu članovi HSLS-a. »Bio bih vrlo kritičan kad bih primijetio da neki ministri već sad apstiniraju u radu Vlade, što srećom nije slučaj«, dodao je.

Ističe da će »ako neki ministri dadu ostavke, tražiti da rade do zadnjeg trenutka kako to ne bi utjecalo na vrlo težak i ozbiljan rad Vlade«.

Premijer nije odgovorio na pitanje do kada će trajati takva situacija, niti je precizirao kad će se sastati s predsjednikom HSLS-a Draženom Budišom. »Dobivam poruke preko medija da će se on javiti nakon što završi konstituiranje stranačkih tijela. Kao što vidite, ja sam miran i strpljiv i radim svoj posao«, objasnio je.

Ministar gospodarstva Fižulić u srijedu, kako je rekao Vjesniku, nije htio komentirati niti dodatno obrazlagati otkazivanje puta u Ameriku zbog »novonastalih okolnosti«. Najavio je da će »širu izjavu dati u četvrtak«.

Iz HSLS-ovih krugova bliskih ministru gospodarstva dobili smo potvrdu teze da je Fižulić otkazao posjet Americi očekujući da bi mu Budiša, dok ga nema, mogao »smjestiti« ostavku. Osim toga, ministar smatra, kaže nam isti izvor, kako nije dobro da ide na put i predstavlja Hrvatsku kad se može očekivati da će morati podnijeti ostavku. Fižulić navodno razmišlja o tome kako bi na to gledali američki ulagači koji bi mu postavljali pitanja o aktualnim zbivanjima u hrvatskoj politici i njegovoj poziciji u Vladi.

Posjet Sjedinjenim Državama, priopćilo je Ministarstvo gospodarstvo, pripreman je od studenog prošle godine i bilo je planirano da izaslanstvo boravi u New Yorku, Washingtonu i Los Angelesu. U New Yorku je trebala biti održana prezentacija hrvatskog gospodarstva i mogućnosti ulaganja. U Washingtonu su trebali biti predstavljeni planovi hrvatske Vlade o privatizaciji Ine, HEP-a i Janafa. Bili su predviđeni susreti s predstavnicima američkih energetskih tvrtki, ministarstava trgovine i energetike, te potpisivanje sporazuma o suradnji između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i američke Exim banke. U Los Angelesu bila je predviđena prezentacija za poslovne ljude hrvatskog podrijetla i američke partnere, priopćeno je iz Ministarstva.

Uz Fižulića, posjet SAD-u ovih je dana otkazao njegov stranački kolega, zamjenik premijera Goran Granić. On je za dvotjednog posjeta Americi trebao biti na tradicionalnom Molitvenom doručku.

Sanja Kapetanić i Marija Pulić

Hrvatska energetska konferencija u Washingtonu ipak će se održati, bez Fižulića

ZAGREB, 6. veljače - Nakon što je prije podne otkazalo posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva i ministra Goranka Fižulića SAD-u, Ministarstvo gospodarstva popodne je priopćilo da su se ministar Fižulić i američki veleposlanik Lawrence Rossin da se u Washingtonu 13. veljače ipak održi Hrvatska energetska konferencija. Sastanak Fižulića i Rossina održan je u Ministarstvu, na ministrov poziv. »Razgovarali su o razlozima zbog kojih nije moguć odlazak ministra Fižulića u posjetu SAD-u u razdoblju od 9. do 15. veljače ove godine. Ministar Fižulić i veleposlanik Rossin dogovorili su da se održi Hrvatska energetska konferencija u Washingtonu 13. veljače na kojoj će sudjelovati predstavnici Ministarstva gospodarstva i energetskih tvrtki - Ine, HEP-a i JANAF-a«, stoji u priopćenju Ministarstva (Hina)