Vjesnik: 07. 02. 2002.

Izvanredno stanje?

VIKTOR VRESNIK

Ako niste znali, u Republici Hrvatskoj nastale su »nove političke okolnosti«. Tako, naime, piše u priopćenju Ministarstva gospodarstva kojim se objavljuje otkazivanje posjeta hrvatskog gospodarskog izaslanstva SAD-u.

Očekujete li, međutim, da vam Vjesnik ispriča o kakvim je to »novonastalim političkim okolnostima« riječ, morat ćemo vas, na žalost, razočarati. Koliko je nama poznato, takvih okolnosti u ovoj državi zasad nema. Ono što, međutim, uistinu postoji to su nove stranačke okolnosti unutar HSLS-a koje bi, nastave li utjecati na događaje u državi kako su počele, uistinu mogle dovesti do prilično grubog političkog previranja u zemlji.

Što nas navodi na takvo razmišljanje?

Otkazivanje dvaju putovanja, prvo zamjenika premijera Gorana Granića na molitveni doručak u Bijeloj kući, pa ministra gospodarstva Goranka Fižulića, a s njim i cijelog hrvatskog gospodarskog izaslanstva u SAD, gdje je mjesecima unaprijed organiziran niz susreta s američkim biznismenima, hrvatskim iseljenicima i članovima Bushove administracije.

Može li, zapravo smije li izbor Dražena Budiše za predsjednika HSLS-a toliko utjecati na funkcioniranje države?

Ne bi smio, ali da može - više je nego očito.

Je li uistinu najava novog predsjednika HSLS-a da će zamijeniti neke od ministara koji su pripadnici te stranke razlog da Vlada ostane paralizirana odmah nakon njegova izbora?

Razlog nije, ali posljedica jest, i to posljedica koja nas može skupo stajati.

Hoće li, naime, stotinjak američkih biznismena, nakon što su odvojili svoje (skupo) vrijeme, platili avionske karte do Washingtona (SAD je nešto veći od Hrvatske), rezervirali hotele i otkazali sve druge obaveze, prihvatiti neke neodređene »novonastale političke okolnosti« u Hrvatskoj kao razlog za vlastito izgubljeno vrijeme i novac?

Hoće li međunarodne bonitetne agencije progutati »novonastale političke okolnosti« i zadržati nedavno poboljšani hrvatski kreditni rejting?

Hoće li MMF, Moody"s, Svjetska banka, WTO, ali i Pliva, Končar, Zagrebačka, Privredna i druge banke... svi zamrznuti svoje poslovanje dok se u Hrvatskoj »novonastale političke okolnosti« malo ne »ustale« ili, u prijevodu, dok HSLS ne riješi svoje unutarstranačke razmirice?

A ako netko i misli da nas ne treba brinuti što o nama misle stranci, kako će na neobjašnjene »novonastale političke okolnosti« reagirati domaća javnost, hrvatski narod na koji se svi tako rado pozivaju i u čije se ime i za čiji račun bore za vlastite pozicije u državnoj hijerarhiji?