Večernji list: 07. 02. 2002.

VLASTI BiH TRAŽIT ĆE OTVARANJE DOSJEA RAZGOVORA TUĐMAN-IZETBEGOVIĆ

Klein obnavlja priču o podjeli BiH

SARAJEVO: Zdenko Jurilj

Bosanskohercegovačke institucije vlasti mogle bi uputiti službeni dopis predsjedniku Stipi Mesiću i ministrima u Vladi RH o ustupanju svih stenograma s razgovorima koje su vodili Alija Izetbegović i Franjo Tuđman o pripajanju Hercegovine državnom teritoriju Hrvatske. Pokaže li analiza stenograma da je Izetbegović otvoreno nudio pripajanje Hercegovine Hrvatskoj, pokrenuo bi se sudski proces ne samo protiv Alije Izetbegovića nego i svih njegovih suradnika koji su u takvim i sličnim pregovorima sudjelovali.

Iz nekoliko političkih stranaka u BiH s kojima smo kontakatirali ponuđen je sličan prijedlog, koji bi kao zajednički dokument trebalo proslijediti institucijama vlasti u BiH i Hrvatskoj. Bivši predsjednik HDZ-a BiH i aktualni predsjednik Republikanske stranke Stjepan Kljujić otvoreno se založio za taj prijedlog. Kad bi BiH i Hrvatska postigle takav dogovor, prema Kljujićevim riječima, bila bi to najveća usluga svim njezinim narodima, kao i budućem razvoju dobrosusjedskih odnosa između dviju država.

- Otvaranjem tajnih dosjea Tuđmana i Izetbegovića u kojima se spominjala podjela BiH razjasnila bi se nekoliko godina stara dvojba tko je i iz kojih razloga htio podjelu BiH? Moram reći da su se često okrivljavali samo Tuđman i hrvatska strana, a istodobno su prešućivane ideje velikog broja političkih čelnika u BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda da se BiH podijeli radi nekih drugih političkih interesa. Izjava Alije Izetbegovića da je on teritorijalnim ustupkom dijela BiH htio testirati Tuđmana o tomu koje su mu teritorijalne inspiracije smiješna je - smatra Kljujić.

Kleinove izjave o davanju Hercegovine Hrvatskoj te odgovor Alije Izetbegovića, koji je uslijedilo, da je nuđenjem Hercegovine "Tuđmana samo testirao", u HDZ-u BiH smatraju neprimjerenima, pogotovu u vrijeme kad hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije među živima. Bilo bi mnogo bolje da o tim vremenima govore dokumenti i zabilješke kako bi se na taj način realnije prikazalo to vrijeme i tadašnje političke ideje. Tim stajalištem i HDZ BiH, čiji su pojedini članovi sudjelovali u različitim pregovorima između Izetbegovića i Tuđmana, priklonili su se ideji o otvaranju stenograma.

U središnjici SDA, čiji je počasni predsjednik Alija Izetbegović, ovakva stajališta pojednih stranaka nisu željeli komentirati. Prema riječima glasnogovornika stranke Elvira Hadžiahmetovića, izjava njihova počasnog predsjednika je dovoljna, a kad osjete potrebu nešto komentirati, javno će se oglasiti.

Posebni izlasnik UN-a za BiH Jacques Klein našao se na udaru brojnih kritika ne samo političkih stranaka nego i institucija vlasti. Zbog izjave da BiH nikada nije bila država i da je Izetbegović Tuđmanu nudio Hercegovinu ministarstvo vanjskih poslova poslalo je prosvjednu notu Vijeću UN-a.