Večernji list: 08. 02. 2002.

VLADA REPUBLIKE SRPSKE DALA ROK ZA PREDAJU BJEGUNCIMA OD HAAŠKOG SUDA

Američki krediti stežu obruč oko Karadžića i Mladića

Prvi je put vlada RS zaprijetila haaškim osumnjičenicima koji se kriju na njezinu teritoriju. Dosad se strukture vlasti u RS, s mnogo rezervi gledale na suradnju s Haaškim sudom, pa su većinu osumnjičenika u RS prisilno uhitile SFOR-ove snage

Vlada Republike Srpske dala je rok 30 dana osobama koje je Haaški sud osumnjičio za ratne zločine da se dragovoljno predaju. Onima koji se odazovu na taj poziv Vlada u Banjaluci pružit će jamstva za obranu sa slobode te ostalu pomoć u obrani.

Savjetnik premijera RS Siniša Đorđević izjavio je da se entitetska vlada odlučila na takav potez svjesna svojih obveza prema sudu u Haagu. Prvi je to put da je vlada RS "zaprijetila" haaškim osumnjičenicima koji se kriju na njezinu teritoriju. Dosad se strukture vlasti u RS, koje se oslanjaju na potporu Karadžićeva SDS-a, s mnogo rezervi gledale na suradnju s Haaškim sudom, o čemu najbolje govori podatak da su, osim sporadičnih dragovoljnih predaja, većinu osumnjičenika u RS prisilno uhitile SFOR-ove snage.

Nakon isteka jednomjesečnog roka, moglo bi se očekivati i dugo najavljivano uključivanje vlasti u Banjaluci u akciji hvatanja preostalih osumnjičenika. Čelnici RS su, očito, testirali raspoloženje javnosti u tom entitetu. Ako je suditi prema njihovim nedavnim izjavama, rezultati testiranja govore da eventualno uhićenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića ne bi izazvalo velike prosvjede u tom entitetu. Posebice bude li se ostalim osumnjičenicima osiguralo suđenje pred domaćim pravosudnim tijelima, na čemu većina političkih čimbenika RS i Srbije inzistira.

Ministri iz Ivanićeve vlade u proteklih su mjesec dana bili česti gosti u Washingtonu, a posljednjih nekoliko dana i sam premijer RS boravi u glavnom gradu SAD-a. Nije tajna da vlasti u Banjaluci očekuju znatnu financijsku pomoć, poglavito od SAD-a. Međutim, visina američke financijske pomoći će, kao i ostalim vladama u regiji, ovisiti gotovo isključivo o suradnji s Haaškim tribunalom. Kraj ožujka je rok koji su Amerikanci dali vladama u jugoistočnoj Europi da pokažu spremnost za tu suradnju pa, nakon srbijanske, i entitetska vlada u Banjaluci najavljuje mogućnost ispunjenja američkih zahtjeva.

"Prethodnica" američke financijske pomoći već je stigla u Banjaluku. Izaslanstvo entitetske vlade, koju je predvodio Ivanićev zamjenik, vratilo se početkom ovog tjedna iz višednevnog posjeta SAD-u s dva milijunska kredita i najavama nove američke pomoći uništenom gospodarstvu RS. Iz najnovije odluke vlade RS moglo bi se naslutiti što su zauzvrat Amerikancima obećali predstavnici vlasti u Banjaluci.

Da su Amerikanci i uz trenutačnu zauzetost Bin Ladenovim teroristima zainteresirani i za one balkanske, potvrdili su američki dužnosnici koji su proteklih dana razgovarali s izaslanstvima iz Banjaluke i Beograda. Nakon jednog takvog susreta utjecajni senator i predsjednik senatskog Odbora za međunarodne odnose Joseph Biden izjavio je da se "balkanski dosje" ne može zatvoriti sve dok Karadžić i Mladić, koje je nazvao "najvećim europskim razbojnicima s kraja 20. stoljeća", ne budu izvedeni pred međunarodni sud u Haagu.

I u Sarajevu je sve više onih koji smatraju da vlasti u Banjaluci i Beogradu postaju svjesne da bi njihova zajednička akcija hvatanja Karadžića i Mladića (koji se prema svim medijskim informacijama kriju u pograničnom području između BiH, Srbije i Crne Gore) širom otvorila vrata prijeko potrebnim međunarodnim financijskim injekcijama, bez kojih će se teško održati i Ivanićeva i Đinđićeva vlada.

SARAJEVO Dejan Jazvić

Fuštaru ne daju jamstva

BANJALUKA - Voditelj ureda vlade RS za suradnju s Haaškim sudom Siniša Đorđević potvrdio je jučer da će se vladina odluka o roku za predaju striktno primjenjivati. Istaknuo je da Dušan Fuštar, koji se nedavno predao ICTY bez znanja vlasti u Banjaluci, neće dobiti jamstva za obranu sa slobode. Fuštarovu predaju organizirao je njegov odvjetnik. Đorđević tvrdi da je time "narušen ugled republičkih institucija te da vlada ne može jamčiti za nekoga tko u nju ne vjeruje". (H)

Miloševićevi računi u Haagu

ATENA, BEOGRAD - Pet dana uoči početka haaškog suđenja Slobodanu Miloševiću grčka je vlada u Haag poslala izvode o bankovnim računima koji su u vezi s bivšim jugoslavenskim predsjednikom. Vladinom odlukom, na zahtjev glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte, skinuta je bankarska tajna s desetak računa osoba i off-shore tvrtki.

U Beogradu je srbijanski premijer Zoran Đinđić izjavio da će u Haag uskoro morati Miloševićevi suoptuženici za zločine na Kosovu: Milan Milutinović, Dragoljub Ojdanić, Nikola Šainović te Vlajko Stojiljković. Đinđić je rekao da će se, "ne odu li dobrovoljno, naći rješenje da se nađu u Haagu". Za obranu sa slobode onima koji se dobrovoljno predaju jamčit će srbijanska vlada, kazao je Đinđić. (bke)

Vjesnik: 08. 02. 2002.

Američka pomoć RS uvjetovana uhićenjem ratnih zločinaca

Tvrdi se da Karadžić i Mladić često borave na području RS / Vlada Republike Srpske dala je rok od 30 dana osobama osumnjičenim od strane suda u Haagu da se dragovoljno predaju

SARAJEVO, 7. veljače (Od Vjesnikova dopisnika) - Vlada Republike Srpske dala je rok od 30 dana osobama osumnjičenim od strane suda u Haagu da se dragovoljno predaju, obećavši da će im u tom slučaju dati jamstva za obranu sa slobode. Siniša Đorđević, savjetnik premijera manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, izjavio je da se Vlada RS odlučila na ovakav potez zbog obveza koje ima prema ICTY-ju. On je dodao da garancije neće biti dane ukoliko se osumnjičenici ne predaju u postavljenom roku.

Ova vijest dobila je veliku pozornost u domaćoj javnosti i čini se da mogla značitipromjenu stava službenih vlasti u Republici Srpskoj kada je riječ o suradnji s Tribunalom, odnosno njihovo aktivnije sudjelovanje u pokušajima uhićenja ratnih zločinaca, od kojih su dvojica najtraženijih, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, još uvijek na slobodi.

Premijer RS Mladen Ivanić ovih dana skupa sa svojim federalnim kolegom Alijom Behmenom boravi u Washingtonu. No, jasno je da će američka pomoć, koju Republika Srpska očajnički treba ovisiti od njezine kooperativnosti, posebno kada je riječ o hvatanju osoba koje je optužio ICTY.

Tvrdi se da Karadžić i Mladić često borave na području RS. Po nekim medijskim izvješćima Karadžić se krije u teško dostupnim predjelima u pograničnom području između BiH, Srbije i Crne Gore, a može računati na odanost skupine plaćenika koji ga čuvaju, podršku među lokalnim pučanstvom, te gostoprimstvo određenih krugova unutar SPC.

Od Stabilizacijskih snaga nedavno je potvrđeno da imaju informacije o približnim lokacijama na kojim se kriju ovi zločinci.

Alenko Zornija