Jutarnji list: 08. 02. 2002.

SLUČAJ ADEMI Orsat Miljenić, predstojnik Vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom, za Jutarnji list:

Haag sljedeći tjedan u Zagrebu preuzima 1000 dokumenata

Riječ je o dokumentima koji, iako nisu ključni, prema ocjeni tužitelja ipak imaju veliku važnost za Ademijev predmet

Piše: Boris Vlašić

ZAGREB - Orsat Miljenić, predstojnik Vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom, potvrdio nam je jučer da će službenici Ureda glavne tužiteljice sljedeći tjedan u Zagrebu preuzeti oko tisuću dokumenata o kojima se tijekom rasprave o Ademijevu privremenom puštanju vodila oštra diskusija između potpredsjednika Vlade Gorana Granića i tužitelja Haaškog suda Marka Ieracea.

Tužitelj je na posljednjem ročištu Ademiju prigovorio da Hrvatska nije dostavila tražene dokumente, što je Granić žestoko osporio.

Hrvatska daje ovjerene kopije

Rekao je da je on osobno potpisao pismo kojim je glavnu tužiteljicu Carlu Del Ponte, 14 dana prije rasprave, obavijestio da su dokumenti spremni te ih njeni službenici mogu preuzeti. Riječ je o dokumentima koji, iako nisu ključni, ipak, prema ocjeni tužitelja, imaju velik značaj za Ademijev predmet.

Na zahtjev Ureda tužiteljice, Hrvatska je odobrila preuzimanje kopija dokumenata. Tužitelji su zahtijevali originale, čemu se Hrvatska usprotivila i sada predaje ovjerene kopije koje će Sud ipak prihvatiti kao dostatno dokazno sredstvo. Predajom dokumenata bit će otklonjen prigovor Tužiteljstva da Hrvatska nedovoljno surađuje sa Sudom jer u Ademijevu slučaju nije predala nijedan od 846 zatraženih i poimence navedenih dokumenata.

Odluku Sudskog vijeća o privremenom puštanju Rahima Ademija na slobodu njegovi branitelji očekuju sljedeći tjedan. Ročište na kojem je obrana koju zastupaju odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković-Glumac, iznosila argumente zbog kojih je tražila njegovo puštanje a tužitelj Mark Ierace iznosio razloge zbog kojih se protivi privremenom puštanju, održano je u petak, 1. veljače.

Sudsko vijeće, međutim, odluku još nema. Sudac Daqun Liu, predsjednik tročlanog Sudskog vijeća, najavioje da će Vijeće odlučiti "naknadno" iako se činilo da je rasprava, po brojnosti stavova i odgovora na sudačka pitanja, bila dovoljno informativna za donošenje sudske odluke.

Prema pravilima, Sudsko vijeće nema rok u kojem mora donijeti odluku, no ona se ipak očekivala ranije. Razlozi odgadanja su, naravno, nepoznati, iako se spekulacije u hrvatskoj javnosti kreću od banalnih priča kakoje riječ o reakciji na odluku Dražena Budiše da smijeni Gorana Granića, koji je u Vladi predsjednik Savjeta za suradnju s Haaškim sudom, pa do onih stručnih koje izražavaju nadu da bi odluka mogla biti presedan koji će u svim budućim sličnim slučajevima predstavljati pravilo.

Moguć i presedan

Naime, budući da se Ademi dobrovoljno predao i da suraduje sa Sudom te time ispunjava formalne uvjete za privremeno puštanje, donese li Sudsko vijeće pozitivnu odluku, ona bi mogla odrediti i stav ostalih sudskih vijeća prema pritvoru optuženih. Donedavno je pritvor bio obvezna mjera osiguranja da će optužena osoba biti u sudnici na početku suđenja te da će njenim pritvaranjem žrtve i svjedoci biti pošteđeni opasnosti od utjecaja optužene osobe.

Sada, nakon nekoliko odluka sudskih vijeća koja su puštala optužene na slobodu i mišljenja nekih sudaca koji su pritvor odredili kao izuzetnu mjeru a slobodu kao pravo optuženog, te uz promjenu odredbe koja je naznačavala da se privremeno puštanje odobrava samo u izuzetnim slučajevima, pri čemu je fraza "izuzetni slučajevi" izbačena, postoji mogućnost da Sudsko vijeće obrazloženjem, eventualno, pozitivne odluke donese presedan koji će umnogome određivati i stav u sljedećim sličnim slučajevima.