Slobodna Dalmacija: 08. 02. 2002.

NAKON TVRDNJI VODITELJA MISIJE UN-a KOJE SU UZBUNILE JAVNOST U BiH

Klein žali, ali zbog komentara njegovih izjava

U pojašnjenju upućenom Zlatku Lagumdžiji na zahtjev iz sjedišta UN-a, Klein ističe kako je za žaljenje to što su "neki dužnosnici odlučili komentirati privatne izjave" umjesto da se koncentriraju na rješavanje stvarnih problema u BiH

SARAJEVO — Voditelj Misije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Jacques Klein izrazio je žaljenje zbog načina na koji su protumačene njegove izjave o stanju u toj zemlji dane nedavno Hrvatskoj televiziji (HTV).

Glasnogovornik Misije UN-a u Sarajevu Stefo Lehmann izjavio je u četvrtak novinarima kako je veleposlanik Klein tim povodom uputio pismo predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zlatku Lagumdžiji u kojemu je istaknuo kako je za žaljenje to što su "neki dužnosnici odlučili komentirati privatne izjave" umjesto da se koncentriraju na rješavanje stvarnih problema koji postoje u BiH.

Potvrdivši kako je Kleinovo pojašnjenje Lagumdžiji uslijedilo na zahtjev iz sjedišta UN-a u New Yorku, Lehmann je kazao kako američki diplomat čvrsto vjeruje da suverenitet i neovisnost BiH ni na koji način ne mogu biti dovedeni u pitanje.

Pojašnjavajući Lagumdžiji što je mislio kada je, među ostalim, kazao kako BiH "nikada u povijesti nije bila država", Klein se pozvao i na izreku Winstona Churchilla kako "na Balkanu ima više povijesti nego što se može svariti".

"Veleposlanik Klein također vjeruje da građani BiH imaju puno drugih razloga za zabrinutost u vrijeme masovne nezaposlenosti, praznih proračuna i zamora koji pokazuju donatori", izjavio je Lehmann.

Zbog izjava Jacquesa Kleina danih HTV-u u kojima je umirovljeni general povukao paralelu između sadašnjih problema u BiH i njezine problematične povijesti, Ministarstvo vanjskih poslova BiH zatražilo je službeno pojašnjenje njegovih stajališta od glavnog tajnika UN-a Kofi Annana.

M. LANDEKA