Vjesnik: 08. 02. 2002.

Na prijetnje smjenjivanjem Fižulić kaže da HSLS-ovi ministri imaju saborske mandate

Za premijera je bilo neprihvatljivo da putujem kao ministar u ostavci, kaže Fižulić, a američki veleposlanik izrazio je razumijevanje za moj položaj / Trenutačno ne mogu vjerodostojno govoriti o budućem radu Vlade / Formulacije iz Ministarstva o otkazivanju puta neprecizne / Nijedan HSLS-ov ministar nije dobio poziv za sjednicu Velikog vijeća / Neprihvatljivo je da se ljude smjenjuje po političkim diskvalifikacijama, kaže ministar gospodarstva

ZAGREB, 7. veljače - »Formulacija kojom je iz Ministarstva gospodarstva objašnjeno moje odustajanje od puta u SAD bila je neprecizna. Odnosila se na otkazivanje zakazanih skupova u New Yorku i Los Angelesu, ali ne i energetske konferencije u Washingtonu«, rekao je ministar gospodarstva Goranko Fižulić na kratkoj konferenciji za novinare u četvrtak između otvorene i zatvorene sjednice Vlade.

»Pogriješilo se što nije napomenuto da ostatak izaslanstva ide u Washington, na skup koji je organiziralo američko ministarstvo trgovine pa ga mi nismo ni mogli otkazivati«, objasnio je Fižulić. Ministarstvo gospodarstva otkazalo je prezentacije u New Yorku i Los Angelesu, za investicijske bankare, analitičare i poslovne ljude hrvatskog podrijetla. Na tim skupovima Fižulić je trebao govoriti o tome što je Vlada učinila u protekle dvije godine i što namjerava učiniti u sljedeće dvije. »Moja je pozicija trenutačno takva da ne mogu vjerodostojno govoriti o tome«, objasnio je ministar.

Fižulić tvrdi da je američki veleposlanik Lawrence Rossin »izrazio potpuno razumijevanje« za njegov položaj i da otkazivanje putovanja »ne smatra nikakvim kršenjem diplomatskih pravila ponašanja«.

Otkazivanje puta u zadnji čas Fižulić je objasnio događajima u posljednja tri dana tvrdeći da je još u utorak navečer bio uvjeren da odlazi u SAD. O detaljima tih zbivanja nije želio govoriti, ali je objasnio da je mogao putovati kao ministar u ostavci, »što je premijer ocijenio potpuno neprihvatljivim«, ili se moglo dogoditi da podnese ostavku za vrijeme službenog puta u stranoj zemlji, nakon odluka Malog vijeća koje su u međuvremenu mogle biti donesene.

»Nakon svih razgovora s predsjednikom stranke Draženom Budišom nije bilo razvidno što će se dogoditi« pa je, kaže Fižulić, »bilo procijenjeno da on ne mora ići u SAD« jer »to nije kurtoazni diplomatski posjet«.

»U svakom slučaju, račun se ne može ispostavljati ni meni niti Vladi niti ministrima iz HSLS-a. Račun će morati platiti netko drugi«, ocijenio je ministar ne želeći precizirati tko bi to trebao biti.

Odbio je potvrditi ili demantirati informacije da će svi HSLS-ovi ministri podnijeti ostavke i vratiti se u Sabor. Napomenuo je samo da je u novinama pročitao da je Veliko vijeće sazvano za subotu i da ministri nisu dobili pozive.

Budući potezi HSLS-ovih ministara, tvrdi Fižulić, »ovisit će o odlukama Malog vijeća koje je nadležno raspravljati o radu ministara i izvršne vlasti te o razlozima smjene bilo koga od ministara«.

»Za nas je potpuno neprihvatljivo da se ljude smjenjuje po političkim diskvalifikacijama. Želimo znati razloge zbog kojih bilo tko od nas treba otići. Tražimo valorizaciju naših djela i nedjela u protekle dvije godine i kriterije po kojima će se donositi odluka«, istaknuo je.

Usprkos inzistiranju novinara, Fižulić nije htio prognozirati budućnost pet HSLS-ovih ministara, ali je istaknuo: »Činjenica je da nas petorica imamo saborske mandate i to bi itekako trebalo upamtiti«.

Sanja Kapetanić