Novi list: 09. 02. 2002.

OBAVJEŠTAJNO-MEDIJSKI RAT PREKO LEĐA BIVŠIH LIDERA

Srbi prijete objavljivanjem fotografija Tuđmana u toaletu

ZAGREB/BEOGRAD - Hvala hrvatskim tajnim službama što su nam ukazale na nedostatke u telekomunikacijskom sustavu Jugoslavije. Izjava je to izrečena u jednoj emisiji srpske televizije u kojoj je bilo riječi o objavljivanju transkripata telefonskih razgovora Slobodana Miloševića što su ih hrvatske tajne službe snimale od siječnja 1996. do svibnja 1998. godine.

Upravo ta izjava potvrđuje kakve će posljedice imati skidanje oznake tajnosti s tih transkripata i njihovo prezentiranje u medijima. Naime, kako upozoravaju u vrhu hrvatske obavještajne zajednice, objavljivanjem transkripata susjedne zemlje do kojih sežu “uši” naših tajnih službi u buduće će znati kakve mogućnosti prisluškivanja Hrvatska ima, pa će ti kanali vjerojatno biti zatvoreni.

U međuvremenu su se pojavile i informacije o lošoj slici hrvatske obavještajne zajednice što je nakon objavljivanja Miloševićevih transkripata stvorena u očima američkih partnera. Amerikanci su, naime, Hrvatskoj još 1995. godine dali prislušnu opremu vrijednu preko pola milijuna dolara. Javno prezentiranje mogućnosti rada hrvatskih službi, pri čemu je korištena i ta američka oprema, unazadit će stupanj međusobne suradnje i povjerenja.

Već su i do Beograda stigle glasine o američkim prijetnjama da će tu opremu nakon ovog obavještajnog skandala povući, pa se i jučerašnje jugoslavenske novine na široko bave tom temom. No, prema našim pouzdanim obavještajnim izvorima, povlačenje američke opreme ne bi trebalo značajnije ugroziti mogućnosti hrvatskih službi da prisluškuju strateške ciljeve izvan državnih granica. Naime, i prije nego što je stigla američka oprema, dakle još od 1993. godine slušani su Miloševićevi telefonski razgovori s opremom što je zaostala nakon raspada Jugoslavije. Jedna od ideja bilo je da se taj snimljeni materijal dopremi u Srbiju i tamo objavi, u namjeri da se destablizira Miloševićev režim.

Međutim, doznajemo da su se i jugoslavenski obavještajci bavili pokojnim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, te da su ga među ostalim snimili u toaletu vile u Karađorđevu. “Pamti pa vrati” poslovicu sada bi, nakon objavljivanja Miloševićevih privatnih telefonskih razgovora, mogli realizirati javnom prezentacijom tih indiskretnih fotografija.

Ana RAIĆ KNEŽEVIĆ