Vjesnik: 09. 02. 2002.

Dedić odavno jest Europa

BRANKO VUKŠIĆ

Ne kaže narod badava: »Daj čovjeku mrvu vlasti pa da vidiš kakav je!« Eto, čim je postao potpredsjednikom HSLS-a, Ivan Čehok, kojeg sam smatrao modernim, razboritim i negastropodskim političarom, brani Budišine poteze argumentima kakvi prolaze jedino za šankom. Naime, Čehok je, uz svjedočanstvo prisavske katedrale (bez)duha, za najavljenu smjenu HSLS-ovih ministara, koji ne misle - zamislite - isto kao Budiša, pandan našao u Europi. I što kaže, što kaže? Kad svoje ministre mogu mijenjati Berlusconi i Schröder, može... valjda i Budiša. Ipak se inače lucidni Čehok malo zabunio. Od ta tri političara - Budiša, Schröder, Berlusconi - jedan, ipak, nije, ili nije još, premijer, odnosno kancelar. Skočio je Čehok samome sebi u usta. Jest, premijer mijenja ministre, a ne, bez konzultacije s premijerom, šef stranke. Je li baš slučajna Čehokova promocija Budiše u Berlusconijevog i Schröderovog kolegu?!

Pitao je za potrebe solidne emisije »Ususret ZOI 2002« Bruno Kovačević građane Salt Lake Cityja znaju li što je Hrvatska?

»Ne znam! Nemam pojma! Nije li to dio Rusije? Nešto kao BiH... blizu toga! Zemlja blizu Slovenije! Mala zemlja u Europi!« - dio je odgovora neopterećenih Amera. Tek je jedan tinejdžer znao o nama nešto više: »Hrvatska je zemlja. Bila je treća u nogometu!«Trebao je Kovačević pitati znaju li, možda, za Berlusconjevog i Schröderovog kolegu, koji se jako trudi sudbinu Hrvatske staviti, barem za trenutak, na svoja junačka leđa.

Unatoč nikakvom zabavnom programu, na HTV-u se ipak jučer mogao vidjeti odličan show. U glavnoj je ulozi ponovo bio Goran Ivanišević za kojeg su, vjerujem, čuli i u Salt Lake Cityju. Svaki je Ivaniševićev meč prava predstava, često psihološka drama s junakom koji sve podređuje ljepoti i atraktivnosti. Zato Ivaniševića fanatično bodre u kojem se god kutku svijeta pojavi. I točno, na žalost, reče neku večer Ćiro Blažević: »Hrvatska je u svijetu poznata po Šukeru i Ivaniševiću!« Političari, ma kako god ih gurali u Berlusconijevo i Schröderovo društvo, Lijepu našu neće proslaviti.

U dobroj »Mjesečini« predstavljene su, posredno, dvije po kvaliteti atipične glazbene legende. Živućoj legendi Arsenu Dediću rodni je Šibenik zahvalio nagradom grada za životno djelo, a o stvaralaštvu Tome Bebića, legende koja nas je napustila, svjedočilo je devet knjiga pjesama te, uskoro, CD s najboljim pjesmama. Toma - svjedoči Marjan Ban - s par riči kaže puno. Iako poseban, i u tome velik, Bebić nije nadrastao lokalne okvire. Dedić jest. On je, zapravo, Europa koja nam se dogodila već šezdesetih i sedamdesetih, pa bi mu, u znak štovanja, trebalo dati kakvu počasnu funkciju u Ministarstvu za europske integracije.