Slobodna Dalmacija: 09. 02. 2002.

Kriza i paraliza

Piše: Davorka BLAŽEVIĆ

Rad Vlade djelomično je paraliziran najnovijim događanjima u HSLS-u, priznao je ovih dana premijer Račan. Premijer je, dakako, mislio na "paralizu" HSLS-ovih ministara nad kojima nakon sabora njihove stranke lebde smjene ili ostavke. Zamjenik predsjednika Vlade Granić i ministar gospodarstva Fižulić otkazali su službene posjete SAD-u, što je sigurno negativno odjeknulo u svjetskim diplomatskim i financijskim krugovima te može imati negativne reperkusije za percepciju Hrvatske u svijetu.

Je li posrijedi dešperatnost liberalnih ministara koji su pali u nemilost novog(starog) stranačkog šefa ili o zadanim okolnostima u kojima je mogućnost njihova izbora bila limitirana već i činjenicom da se u subotu (9.veljače) konstituira Malo vijeće HSLS-a koje odlučuje o njihovoj političkoj sudbini? Svoj neodlazak u SAD Fižulić objašnjava: "Mogao sam se dovesti u situaciju da putujem kao ministar u ostavci ili da ostavku podnosim na službenom putu u stranoj zemlji, a to je krajnje neprihvatljivo". O tomu se, veli, konzultirao i s premijerom, koji se očigledno s njegovom odlukom složio. Utoliko je kontradiktoran i sam Račan koji s jedne strane decidirano kaže kako "neovisno o stranačkim događanjima ova Vlada nastavlja odgovorno raditi dok god ima mandat, kao i pojedini članovi u Vladi", a s druge benevolentno prihvaća ranu "kapitulaciju" HSLS-ovih ministara.

Dalo bi se, iskreno govoreći, zaključivati i kako premijer vodi dvostruku igru: s jedne strane potenciranjem krize Vlade zbog događanja u HSLS-u pokušava istjerati na brisani prostor koalicijskog partnera Budišu kao ključni remetilački faktor i sam prihvaća ponašanje ministara koji kao da su već smijenjeni, a s druge javno poručuje da ova Vlada mora odgovorno nastaviti s radom do kraja mandata. Na koncu, čak i u slučaju da čelnik HSLS-a, s blagoslovom Malog vijeća, zatraži smjenu stranačkih ljudi u Vladi, nije sigurno da će to biti i realizirano. Naime, spekulira se da dio zastupnika HSLS-a nije spreman dati Budiši potporu u traženju ostavki HSLS-ovih ministara. No, takav bi se ishod po svoj prilici platio opstankom koalicije.

Svakako, pravo je ministara da budu uvrijeđeni najavom nasilne demisije, a da se nije valorizirao njihov rad - doprinos ili greške. Jer, tvrdi Fižulić, "nas se mijenja po političkim diskvalifikacijama". No nemaju pravo, motivirani osobnim razlozima, bojkotirati svoje zadaće budući da time dodatno Hrvatsku kompromitiraju kao nezrelu i neozbiljnu državu.

Danima se, i prije premoćne Budišine pobjede na saboru HSLS-a, na novinskim stupcima analizirala politička sudbina zamjenika premijera Gorana Granića kao prvoplasiranog na listi za odstrel. Uz bok su mu stajali ministri Goranko Fižulić i Alojz Tušek, otprije praktično "politički mrtvac" koji je samo čekao mrtvozornika.

U novije vrijeme lista je proširena i Hrvojem Kraljevićem, ministrom znanosti, a nije posve sigurno hoće li se na poslijetku na njoj naći i navodno abolirani HSLS-ov ministar obrane Jozo Radoš. U takvoj situaciji, razumljivo, Vlada ne može funkcionirati. Njezini su mišići stalnim koalicijskim krizama i ratovima već uveliko atrofirali, pa se ovih dana ona doima poput invalida koji svoju distrofiju uočava, ali ne zna kako se s njome nositi. I tko je tomu kriv? Svakako, ne samo Budiša...