Jutarnji list: 09. 02. 2002.

SUD U HAAGU Carla del Ponte izjavila za ANSA-u da pomoć Jugoslaviji ovisi o suradnji

Koštunica je prepreka uhićenju Ratka Mladića

Mladića čuva i brani osamdeset naoružanih stražara jugoslavenske vojske, a Koštunica odbija suradivati s Međunarodnim sudom u Haagu

Iz Rima: Inoslav Bešker

Vojislav Koštunica glavna je prepreka hvatanju Ratka Mladića, a režim u Banjoj Luci štiti Radovana Karadžića rekla je Carla del Ponte, glavna tužiteljica Haaškog suda za zločine u bivšoj Jugoslaviji u intervjuu Ansi.

Talijanska agencija objavila je razgovor u kojemu Del Ponte najavljuje i svoju strategiju u procesu protiv Slobodana Miloševića, pošto je sudsko vijeće prihvatilo njezin zahtjev da se objedine procesi protiv bivšega srbijanskog, pa jugoslavenskog predsjednika za agresiju, ratne zločine i genocid u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

Miloševićeva optužnica

Del Ponte je uvjerena da će Miloševiću dokazati krivicu i za najtežu optužbu, planiranje i organiziranje genocida na slučaju Bosne i Hercegovine. Ipak, izvođenje dokaza i ispitivanj svjedoka počet će obrnutim kronološkim redom: prvo Kosovo, pa Bosna i na kraju Hrvatska. Bilo bi bolje ići kronološkim redom, ali za Kosovo je sve spremno - rekla je Del Ponte, dodajući da će mnogi od već spremnih svjedoka svjedočiti istodobno za sve tri zemlje. Ona je uvjerena da će moći dokazati da je u trima napadnutim zemljama na djelu bila jedna te ista zločinačka zamisao: formiranje “Velike Srbije", etnički što “čišće”.

Spajanjem procesa uštedjet će se mnogo vremena – objasnila je Del Ponte, najavljujući da bi suđenje Miloševiću moglo potrajati dvije godine.

Tužiteljica ne isključuje mogućnost da Milošević pokuša nove scenske poteze, poput zahtjeva da osobno ispituje kao svjedoke državnike koji su s njime godinama pregovarali, poput Billa Clintona ili Tonija Blaira: "Vidjet ćemo hoće li sudsko vijeće prihvatiti taj zahtjev ili neće, ali to ćemo znati tek za godinu dana, kada tužilaštvo stavi na raspravu i taj slučaj. Može se dogoditi da prije toga Milošević promijeni taktiku i odluči imenovati svoje branitelje."

Optuženi Karadžić i Mladić

Posao neće biti ni izbliza gotov presudom Miloševiću, jer u Haag još nisu dopremljeni najodgovorniji za pokolj u Srebrenici, oficir Ratko Mladić i političar Radovan Karadžić - kaže Del Ponte: "Mladićev slučaj je senzacionalan: znamo gdje je u Beogradu, znamo njegovu adresu. Više puta smo to obznanili. Jasno je da Koštunica, o kome ovisi jugoslavenska vojska, odlučuje o tome da Mladić ne bude uhićen ni predan, nego da ga čuva i brani 80 naoružanih stražara." Del Ponte je čvrsta u odluci da pojača pritisak na Beograd: "Potkraj ožujka idem u SAD gdje će se tražiti nova ovjera za pomoć Jugoslaviji. Mladića treba isporučiti u Haag, ali Koštunica, koji je izravno odgovoran za to, ni na koji način ne kani s nama surađivati." Zaključak je jasan: Del Ponte će insistirati da se Jugoslaviji ne da nikakva daljnja pomoć dok ne preda Mladića.

Za Karadžića kaže da je "već sedam godina u bijegu na svom teritoriju. Neprihvatljivo je to što još nije uhvaćen. Nemam posebnih naznaka da bi mogao biti ulovljen sutra ili preksutra. Dobila sam jamstva da će se SFOR posebno zauzeti da ga lokalizira i uhvati. Republika Srpska tvrdi da je u Crnoj Gori, ali nije istina."