Vjesnik: 09. 02. 2002.

Milošević pripremio cjelodnevno izlaganje sudu

Tužiteljstvo u Haagu u velikoj će se mjeri oslanjati na uhvaćene komunikacije Jugoslavenske armije, te na svjedočenja bivših vojnih obavještajaca JNA, tvrdi list »Scotsman« / Premda nije imenovao svoje branitelje, Milošević je okupio brojčano jaku pravnu ekipu

LONDON, 8. veljače (Od Vjesnikove dopisnice) - Proces protiv Slobodana Miloševića, koji u utorak počinje u Haagu, opisuju britanski mediji kao najznačajnije suđenje za ratne zločine od vremena Nürnberga. Milošević je do sada odbijao angažirati branitelja ili prihvatiti odvjetnika kojeg bi mu imenovao sud. Vjeruje se kako će mu na predstojećem suđenju strategija biti da pokuša dovesti u pitanje vjerodostojnost Haškog tribunala. Kako prenosi britanski tisak, Miloševićev pravni savjetnik Zdenko Tomanović već je najavio da će uvodno obraćanje njegova klijenta sudu u utorak trajati cijeli dan.

Škotski list Scotsman, koji izlazi u Glasgowu, navodi: »Prema jednom dužnosniku Haaškog suda, slaba točka optužnice je dokazivanje jasne zapovjedne linije. To je stoga što Milošević nije potpisivao naređenja, nego ih je izdavao usmeno. Tužiteljstvo će se u velikoj mjeri oslanjati na uhvaćene komunikacije Jugoslavenske armije, kako bi dokazalo navode optužnice, te na svjedočenja bivših vojnih obavještajaca JNA«.

Premda je do početka suđenja preostalo tek nekoliko dana, isti list nagađa kako još »postoji nada« da Beograd izruči neke pripadnike Miloševićevog unutarnjeg kruga - posebice Nikolu Šainovića koji je bio zadužen za snage sigurnosti na Kosovu, te bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlajka Stojiljkovića. No, prema nekima, čak i kad bi došlo do spomenutih izručenja, upitno je bi li ti svjedoci bili jako korisni tužiteljici Carli del Ponte, odnosno bi li htjeli surađivati sa sudom i svjedočiti.

Londonski Guardian citira tako jednog neimenovanog pravnika koji je rekao: »Teško nekoga možete optužiti za zločine protiv čovječanstva, a zatim mu reći: "U redu, ako se nagodite sa sudom i pristanete svjedočiti, bit ćete slobodni za šest mjeseci"«.

No, tko će točno svjedočiti u Haagu zasad ostaje tajna. Vjeruje se da će Milošević, kao i u ranijim pojavljivanjima pred haaškim tribunalom, u utorak ponovo pokušati zanijekati njegov legitimitet. Iako Milošević odbija imenovati branitelje, oko sebe je okupio brojčano jaku pravnu ekipu. Osim beogradskog odvjetnika Zdenka Tomanovića te Dragoslava Ognjanovića, koji inače pravno zastupa Miloševićevu suprugu Miru Marković, vjeruje se da pravne savjete bivšem jugoslavenskom predsjedniku daju i pojedini pripadnici Međunarodnog odbora za obranu Slobodana Miloševića koji je lani osnovan u Berlinu.

Najpoznatiji član tog odbora je bivši američki državni tužilac Ramsey Clark, koji je jednom posjetio Miloševića u nizozemskom zatvoru. Za Miloševića radi i nizozemski odvjetnik po imenu Nico Steijner, koji također pripada Međunarodnom odboru za obranu Slobodana Miloševića i kojeg izvori u Haagu nazivaju »čudnim«. Najjačom Miloševićevom odvjetničkom kartom smatra se potpredsjednik tog odbora, kanadski odvjetnik Christopher Black, koji se priključio Komunističkoj partiji Kanade u znak protesta protiv NATO-vog bombardiranja Srbije. U zadnje vrijeme sve je više u prvom planu Jacques Verg"es, bivši branitelj nacističkog zločinca Klausa Barbieja i međunarodnog terorista Carlosa. No, sve su to samo pravni savjetnici. Izvori u Haagu već se pripremaju na razvučen Miloševićev monolog u utorak - osim ako bivšeg jugoslavenskog predsjednika ne prekine sud.

Jasna Zanić Nardini