Večernji list: 09. 02. 2002.

KULMINIRALA NETRPELJIVOST U ZAGREBAČKOM POGLAVARSTVU

HNS-ova i SDP-ova koalicija raspada se na poticanoj stanogradnji

U ime političke mudrosti i pameti, kažem vam: spominjanje dvaju poglavarstava, početak je kraja, žestio se Bandić

Netrpeljivost između SDP-a i HNS-a u Gradskom poglavarstvu kulminirala je jučer na izvanrednoj sjednici, na kojoj se tri sata raspravljalo o izvještaju o programu društveno poticane stanogradnje (POS).

Izvještaj tajništva Poglavarstva o POS-u pokazivao je da su ti poslovi počeli u svibnju 2000. godine, a ne prije šest mjeseci, kako su to prethodno navodili članovi HNS-a. U njemu se upozorava i na manjkavosti POS-a, neusklađenost gradske odluke sa Zakonom o društveno poticanoj stanogradnji, koji je donesen tri mjeseca nakon odluke, a njihovo je usklađivanje trebao inicirati Ured za imovinu, koji vodi HNS.

- Među ostalim, odluka ne propisuje udio podnositelja zahtjeva, čime se dovodi u pitanje zakonitost natječaja koji propisuje učešće od 20 posto - naveo je tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum.

Alenka Košiša Čičin-Šain, HNS-ova članica Poglavarstva za izgradnju grada i ujedno pomoćnica Ministarstva obnove, u svom je očitovanju na izvještaj, isti nazvala bespredmetnim.

Uvrijeđeni esdepeovci

- Ovo izvješće potpuno potvrđuje najgore sumnje da je riječ o birokraciji koja sebi dopušta docirati Poglavarstvo i Vladu diletantskim pravnim i tehničkim naznakama, pa samo možemo zamisliti što tek radi građanima - zaključila je A. Košiša.

Njeno je izlaganje uvrijedilo SDP-ovce - tajnik je Bulum izjavio da se ne osjeća diletantom, a pročelnika za gospodarstvo Ladislava Prežigala zaboljelo je, veli, što kolege misle da je - korumpiran.

Dogradonačelnica Morana Paliković-Gruden pokušala je unijeti, kako je rekla, pozitivne energije u velik posao za dobrobit 18.600 građana, koliko ih je predalo zahtjev za POS.

- Ako je netko povrijeđen, ispričavam se, ali dajte da tako velik posao počnemo rješavati. Ovo su sve negativne percepcije! Govorimo da nema slobodnog zemljišta, da nismo usklađeni sa zakonom, da papirologija "košta" tisuću kuna. U jednom trenu mi se učinilo da je najbolje otvoriti prozor i skakati! Sigurna sam da ćemo probleme rješavati u hodu - izrazila je vjeru u program M. Paliković-Gruden.

Druga pak dogradonačelnica, Vlasta Pavić, oštro je replicirala:

- Iz HNS-a je puno pozitivne energije, a tko je onda potpisao ovo očitovanje? Ono ne da je negativno nego - uvredljivo! Gospođo Košiša, nisam ja nikakva ekipa nego članica Poglavarstva, a najmanje "ekipa koja opstruira" - odbrusila je V. Pavić.

Na kraju se na Košišu obrušio Milan Bandić, zagrmivši kako neće proći ničiji bahati i nasilnički napadi kao ni neargumentirane optužbe.

Izvještaj demantira HNS

- Izvještaj tajništva demantira tvrdnje da je posao počeo tek kad je u Poglavarstvo ušao HNS! A treba reći da ovdje nije riječ o socijalnom programu. Cilj je graditi što više i što brže uz po 25 posto cijene koju plaćaju grad i država, te ih prodati po tržišnoj cijeni! Neodgovorno ste govorili da stan čeka sve koji se prijave! Je li cilj da se napupma broj zahtjeva kako bi se prisililo da damo skupa zemljišta kako bi agencija stanove prodavala po tržišnim cijenama? Presingom se želi ovladati gradskim zonama, a ja takvu odgovornost ne mogu preuzeti jer za mene su svi građani jednaki! Znate li da je Grad vojarnu Prečko platio 15, a farmu Sljeme 30 milijuna maraka? Osigurat ćemo plohe za stanove onima, koji ispune uvjete natječaja i dobiju kredit - žestio se Bandić, poručivši na kraju Košiši:

- U ime političke mudrosti i pameti, kažem vam: spominjanje dvaju poglavarstava - početak je kraja!

A. Košiša odvratila je da je opstrukcija već to što je dopisivanje s Ministarstvom trajalo godinu dana, na što su uglas povikali SDP-ovi članovi Poglavarstva, a Bandić ih je pozvao da ostanu dostojanstveni. Izvještaj je prihvaćen, a A. Košiša bila je suzdržana.

Ro. Kovačević